Platges de la Costa Brava, el Maresme i el Baix Llobregat tenyides de blau fosc. Aquest és el panorama posterior als temporals dels darrers dies -primer de llevant i després per un front vinculat a la borrasca Jana- que han tornat omplir el litoral català de barquetes de Sant Pere. Una presència habitual, però que enguany s'ha avançat més que mai.
Similars a les medues, però menys lesives
Les barquetes de Sant Pere són una espècie marina animal d'un color blau fort -quasi negre- molt similar a les meduses. Ara bé, realment es tracten de pòlips. No poden travessar la pell per injectar el verí, però sí que cal tenir precaució de no tocar-les amb la cara perquè hi ha moltes mucoses i la pell és molt sensible, amb la qual cosa es podria provocar alguna reacció.
En general, es preveu que, de manera natural, els corrents marins retornin una part important dels exemplars que han arribat a platges com Arenys de Mar, Gavà o l'Estartit, entre altres, així com a Mallorca.
Ara bé, una part restaran a la sorra i s'acabaran assecant. El servei de Platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona -com fan diversos ajuntaments-, en aquest sentit, ha explica que el protocol és recollir-les, però evitar garbellar la sorra mullada per minimitzar la quantitat que es retira. Tanmateix, també cal tenir en compte un efecte positiu: la matèria orgànica es descompondrà i afavorirà la presència de petits invertebrats, aliment necessari per a diverses espècies d'ocells.
La borrasca Jana fa arribar barquetes de sant Pere a les platges metropolitanes
— Parcs i platges AMB (@ParcsplatgesAMB) March 10, 2025
Segons protocol s'assecaran a la platja i es recolliran
S’evita garbellar sorra mullada així la màquina s'emporta la mínima quantitat i no compacta
No són urticants però es recomana no tocar-les pic.twitter.com/ja08OD62GB
En forma de vela
Les barquetes de Sant Pere també són conegudes com a velelles. De fet, el nom científic és Velella velella. Funcionen com a colònies de pòlips flotants i es desplacen gràcies a un membrana semicircular similar a una vela -d'aquí en surt el nom- que neix de la superfície. Es mouen gràcies a les onades i el vent, però quan arriben a la costa és per morir.
La presència de barquetes de Sant Pere és habitual a casa nostra. Enguany, ja s'havien vist puntualment en platges com les de Palamós, però s'han generalitzat arran dels temporals. Els darrers anys, l'escalfament del mar i la sobrepesca no només n'ha augmentat la quantitat sinó que n'ha avançat l'arribada a la costa.
Les barquetes de Sant Pere @diariARA @radioarenys @AjArenys @arenyautes @AgendaArenys https://t.co/rcbJeNV3Nt pic.twitter.com/Q2rtxyr8xQ
— xavier febrer (@xfebrer) March 11, 2025