07
de març
de
2024, 13:14
Actualitzat:
14:16h
L'entrada en emergència per sequera va multiplicar les protestes de molts sectors afectats per les restriccions. Les més sorolloses -pateixen limitacions de fins al 80% de l'aigua- van ser la d'agricultors i ramaders, en el marc d'un hivern de revolta pagesa. Flexibilitzar les restriccions al sector primari va ser una de les primeres concessions del Govern per aplacar els talls d'infraestructures i, un mes després, s'han concretat coincidint amb l'acceptació de dessalinitzadores privades per al sector turístic.
També s'acceptarà com a mesura d'estalvi per complir la limitació d'aigua, que es deixi buida l'explotació durant un període de temps per a complir aquest estalvi, però després es pugui emplenar el 100%.
S'activarà un telèfon a través de l'ATL que estarà disponible les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, al qual els ramaders podran trucar per gestionar la seva demanda. El cost de l'aigua serà gratuït i el ramader només haurà de fer-se càrrec del transport, sigui a través de mitjans propis o bé a través de la contractació d'alguna empresa de cisternes.
No s'aplicarà el 80% de restricció a cultius llenyosos
La reducció del 80% en ús de l'aigua en agricultura no serà efectiu en aquelles explotacions on l'activitat es basa en conreus llenyosos i permanents. El percentatge de reducció, segons el Departament d'Acció Climàtica serà el que en permeti garantir la supervivència.Es tindrà en compte la modernització de regadius
Per assegurar la viabilitat futura a la resta de cultius es garanteix un mínim del 20% de la dotació als productors i comunitats de regants. També es tindrà en compte el percentatge de reducció ja acomplert en el cas d'inversions en modernització de regadius.No s'aplicaran restriccions en explotacions ramaderes basades en femelles reproductores
La restricció del 50% a la ramaderia no s'aplicarà en aquelles explotacions on l'activitat es basa en femelles reproductores. Així mateix, per assegurar la supervivència dels animals en les explotacions que no són d'engreix, com el cas de les lleteres, podran veure flexibilitzada aquesta reducció si elaboren un pla d'estalvi -que caldrà comunicar amb un formulari-. L'objectiu és evitar que cap explotació hagi de sacrificar el seu bestiar per adaptar-se a les restriccions en estadi d'emergència.Reducció automàtica de les restriccions en el sector porcí
En el sector porcí, s'establirà una reducció automàtica de les restriccions. Es passarà del 50% a l'11% per porcí engreix (20-100 quilos), i del 50% al 18% per garrins (6-20 quilos), sempre que ho tinguin acreditat així en el pla de gestió de les dejeccions ramaderes.També s'acceptarà com a mesura d'estalvi per complir la limitació d'aigua, que es deixi buida l'explotació durant un període de temps per a complir aquest estalvi, però després es pugui emplenar el 100%.
Pla de xoc per a les explotacions ramaderes sense accés a l'aigua
Com ja s'havia anunciat, s'ha concretat un pla de xoc per a aquelles explotacions ramaderes que es quedin sense aigua o no hi tinguin accés. Concretament, s'establirà un protocol per transportar aigua per garantir el benestar animal en cas d'emergència.S'activarà un telèfon a través de l'ATL que estarà disponible les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, al qual els ramaders podran trucar per gestionar la seva demanda. El cost de l'aigua serà gratuït i el ramader només haurà de fer-se càrrec del transport, sigui a través de mitjans propis o bé a través de la contractació d'alguna empresa de cisternes.