El Govern permetrà finalment dessalinitzadores privades per omplir piscines d'hotels

L'executiu flexibilitza el pla de sequera i permet als sectors turístic i industrial tractar aigua de mar

Un parc aquàtic de Lloret de Mar, que es podria reomplir amb aigua dessalinitzada
Un parc aquàtic de Lloret de Mar, que es podria reomplir amb aigua dessalinitzada | ACN
07 de març de 2024, 11:20
Actualitzat: 13:20h
El Govern permetrà finalment que s'instal·lin dessalinitzadores per omplir piscines d'hotels, com havia demanat el sector turístic de Lloret de Mar. Concretament, s'ha optat per flexibilitzar el pla de sequera per permetre que els sectors turístic i industrial tractin aigua de mar amb la condició de "mantenir l'activitat econòmica i els llocs de treball". L'aigua sobrant d'aquests instal·lacions es podria connectar a la xarxa.
 

Caldrà l'autorització de l'ACA i els municipis

El pla de sequera no permet l'ús d'aigua potable per omplir piscines, un fet que també afectava l'aigua de mar tractada. A partir de la proposta dels hotelers de Lloret de Mar, es va posar sobre la taula la possibilitat de flexibilitzar la normativa per permetre-ho.

En la reunió del comitè interdepartamental de sequera s'ha acordat permetre la instal·lació de dessalinitzadores privades, tant per part del sector turístic com l'industrial. Hauran de ser autoritzades per l'Agència Catalana de l'Aigua i els municipis respectius, així com demostrar que la inversió serveix per mantenir l'activitat econòmica i els llocs de treball.

"Ni volem que tanquin empreses ni que s'afecti els recursos superficials i subterranis", ha assegurat Patrícia Plaja, portaveu del Govern. En aquest sentit, ha assegurat que l'objectiu és reduir al màxim l'impacte d'unes restriccions que ha qualificat d'"inevitables". "N'hi ha i n'hi haurà", ha advertit.
 

Es podrà abocar el sobrant a la xarxa

Des del Departament d'Acció Climàtica s'ha assegurat que, fins ara, no s'ha presentat cap proposta formal per instal·lar dessalinitzadores privades, més enllà de l'anunci públic per part del sector hoteler de Lloret de Mar.

També es permetrà i s'afavorirà que aquestes instal·lacions puguin abocar el sobrant a la xarxa, sempre que hi hagi acord amb l'empresa subministradora i els nivells de qualitat siguin suficients.

Per altra banda, no es descarta que des d'aquestes mateixes companyies o els ajuntaments -també de manera mancomunada- puguin instal·lar dessalinitzadores per complementar els recursos convencionals.
 

No és la primera flexibilització de pla de sequera

El pla de sequera es va aprovar el gener 2020 després de diversos anys de treballar-hi. Tot just un any i nou mesos després s'activava per primera vegada per l'empitjorament de la situació. Des d'aleshores, ha calgut anar decretant els escenaris i les restriccions cada vegada més fortes fins a arribar a l'emergència 2 en el cas de l'Alt Empordà.

A més, s'han anat introduint modificacions i flexibilitzacions. Des d'acceptar l'ompliment de piscines públiques i comunitàries en l'escenari d'excepcionalitat a permetre mantenir obertes les dutxes en gimnasos o el reg d'arbrat en zones verdes públiques en emergència 1. En canvi, també s'han prohibit activitats que no estaven previstes com les pistes de gel o les festes de l'escuma.

Ara, a banda de l'autorització de dessalinitzadores mòbils, també s'ha apostat per flexibilitzar les restriccions tant a l'agricultura com a la ramaderia.