Catalunya ha arribat aquest dilluns a una pressió de 1.040 hPa a nivell del mar. Es tracta, segons ha fet públic el Servei Meteorològic de Catalunya, del valor més elevat de la darrera dècada. De fet, l'anterior valor extrem dels darrers anys es va produir el 9 de gener de 2015 quan al sud del país es va arribar a 1.043 hPa.
Inversió tèrmica molt marcada
Des del Meteocat s'explica a Nació que el rècord és més una curiositat que un impacte real sobre la població. En aquest sentit, recorden que habitualment una persona canvia més de pressió en desplaçar-se per anar a treballar -la pressió és més alta a nivell del mar- o quan puja una muntanya que no pas els canvis diaris vinculats al comportament atmosfèric.
Respecte a la meteorologia, una pressió tan alta suposa una estabilitat total, però no pas temperatures molt elevades. De fet, aquests episodis tan típics a Catalunya el desembre o el gener provoquen una marcada inversió tèrmica. A alta muntanya hi ha temperatures molt més altes que les habituals i un domini del sol, mentre que a les valls les glaçades nocturnes són importants i les boires poden ser persistents en punts com Ponent o la Catalunya Central. Allà on no s'aixequin, les màximes també es poden quedar curtes -mentre que a la resta s'enfilaran amb més facilitat.
L'anticicló pot fer augmentar la contaminació
Una pressió alta suposa que el pes que exerceix l'atmosfera per unitat de superfície és més elevat. Quan això passa, és habitual la imatge del fum de les xemeneies amb moltes dificultats per enlairar-se i amb plomalls que tendeixen a generar formes horitzontals.
Avui dilluns al matí la pressió atmosfèrica al nivell del mar ha assolit els 1.040 hPa, la més alta a Catalunya des del 9 de gener de 2015, quan va ser de 1.043 hPa al sud del país i 1.040 hPa al nord.
— Meteocat (@meteocat) December 16, 2024
L'anticicló es mantindrà els pròxims dies, però la pressió no serà tan alta. pic.twitter.com/31MXUitrHQ
A les grans ciutats, evidentment, aquest efecte suposa un augment de la pol·lució. Els contaminants tenen més problemes per dispersar-se pel pes de l'aire. Ara bé, des del Meteocat s'explica a Nació que es tracta d'una situació relativament transitòria. “A partir de dijous tindríem una pausa i una certa ventilació de l'ambient”, expliquen.
No estan clars els efectes de la pressió a la salut
Tradicionalment, els canvis de pressió s'han associat a mals de cap i migranyes, especialment quan baixa de manera molta clara. També en el cas de malalts d'artritis i fibromiàlgia. Tanmateix, els diversos estudis que s'han realitzat els darrers anys no són concloents i no s'ha demostrat de manera clara aquesta vinculació. També s'ha estudiat si l'augment de la pressió pot provocar problemes als sistemes circulatori i respiratori. En tot cas, sí que hi ha un impacte indirecte a causa de l'augment de contaminació.