La UE rebaixarà la protecció al llop

Els 27 aprovaran amb el vot en contra de l'estat espanyol que l'espècie passi d'estar "estrictament protegida" a "protegida"

El llop tindrà una menor protecció al conjunt de la Unió Europea
El llop tindrà una menor protecció al conjunt de la Unió Europea | Cedida pel Departament d'Acció Climàtica
Redacció
25 de setembre de 2024, 15:40
Actualitzat: 15:46h

La Unió Europea ha donat aquest dimecres el primer pas per rebaixar l'estatus de protecció del llop. En una reunió prèvia al Consell de Competitivitat que tindrà lloc aquest pròxim dijous a Brussel·les, 21 dels 27 estats membres han donat suport a la proposta de la Comissió Europea del desembre del 2023 en què demanava que l'espècie passés d'estar "estrictament protegida" a "protegida" davant l'augment d'atacs al bestiar arreu d'Europa. Espanya i Irlanda han votat en contra de la proposta, mentre que Bèlgica, Xipre, Eslovènia i Malta s'han abstingut, segons han confirmat fonts diplomàtiques. Els ministres dels 27 ratificaran la decisió en la reunió d'aquest dijous.

En la proposta del desembre del 2023, la Comissió Europea defensava la "flexibilització" de la protecció del llop en detectar un augment dels atacs al bestiar. "La concentració de llops en algunes regions europees s'ha convertit en un perill real, especialment per a la ramaderia bovina. Per gestionar més activament les concentracions crítiques de llops, les autoritats locals han demanat més flexibilitat", va apuntar aleshores la presidenta de l'executiu comunitari, Úrsula Von der Leyen, en un comunicat per justificar la decisió.

Després de l'adopció de la mesura en la reunió de ministres d'aquest pròxim dijous, la Comissió Europea presentarà la iniciativa davant el Comitè Permanent del Conveni de Berna, un fòrum internacional que haurà de donar el vistiplau a la rebaixa de la protecció del llop. Si tira endavant, l'executiu comunitari haurà de demanar una modificació de la directiva europea sobre Hàbitats que hauria de ser adoptada pel Parlament Europeu i els 27 estats membres.

A Catalunya, es va confirmar el retorn del llop l'any 2000 després de set dècades sense cap rastre. Tanmateix, en aquest període encara no s'han establert poblacions sinó que cotninuen sent mascles solitaris procedents de França. Actualment, es té constància de cinc exemplars: dos a l'Alt Empordà, un al Collsacabra (Osona), un a la zona del Port del Comte (Solsonès) i un cinquè entre la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça.

Arxivat a