Com distingir un llop d'un gos?

Malgrat ser un avantpassat del gos domèstic, té unes cacterístiques morfològiques molt definides i també deixa una traça de petjades diferent

El llop fa més de 20 anys que ha tornat a Catalunya
El llop fa més de 20 anys que ha tornat a Catalunya | Departament d'Acció Climàtica
03 de juny de 2024, 16:07
Actualitzat: 04 de juny, 12:01h

El llop (Canis lupus) és l'avantpassat del gos domèstic. Aquest fet provoca que algunes races -com el gos llop txecoslovac- es puguin arribar a confondre a primera vista amb un llop. Ara bé, aquest animal que en les darreres dues dècades ha començat a tornar a Catalunya té unes característiques molt definides.

  1. El cap és més ample i robust.
  2. Les orelles són més curtes i de base ampla.
  3. El musell (part inferior) és clar.
  4. La cua és més curta i amb posició caiguda

Com detectar la presència d'un llop?

Poder veure un llop és un fet excepcional. La majoria d'observacions directes es van produir al nord del Ripollès. Es tracta d'un individu veterà que vivia al voltant de Núria. Diversos excursionistes el van poder fotografiar en punts com el Puigmal o al camí vell de Queralbs. També destaca la gravació que van poder els guardes del refugi de Coma de Vaca a tocar d'aquestes instal·lacions.

Aquell llop se sospita que va morir -no se'n té constància des de l'hivern 2021-2022. Actualment, a Catalunya hi ha un mínim de quatre exemplars: dos a l'Alt Empordà, un a l'Alta Ribagorça i un al Port del Comte, al nord del Solsonès. L'individu establert al Moianès -que puntualment va baixar fins a les portes de Barcelona- no s'ha vist més des d'inicis de 2023 mentre que la setmana passada se'n va detectar un al Collsacabra, a Osona -es desconeix si és el de Moianès o un individu nou-.

Ara bé, si és tan difícil poder-lo veure cara a cara, com se'n detecta la presència? Com en la majoria d'animals, cal fer un seguiment de restes, excrements i petjades -també de sang i orina-, que posteriorment es poden analitzar genèticament. A més, quan hi ha indicis, es pot instal·lar una càmera de fototrampeig amb algun tipus d'esquer per tal de poder-ne capturar una imatge, com ha passat a Osona. "Aconseguir les restes és com trobar una agulla en un paller", adverteix Ricard Casanovas, cap del servei de Fauna d'Acció Climàtica.

Els excrements de llop

  • Són cilíndrics, de 3-4 centímetres de diàmetre i entre 15-25 de llarg.
  • És habitual que tinguin restes no digerides -pèls i ossos-.
  • S'acostumen a trobar en llocs estratègics per marcar territori: llocs de pas o encreuaments de camins.

Les petjades de llop

Les petjades són força similars a la d'un gos gros. Poden fer 9-11 centímetres de llarg per 8-10 d'ample. De fet, amb una petjada no n'hi ha prou per distingir-los i trobar una traça completa.

  • El llop té un desplaçament directe per optimitzar energia i, per tant, les petjades estan molt més alineades.
  • El gos es pot permetre moviments més erràtics i això provoca que la traça acostumi a fer zig-zags.

I si trobem un llop?

Trobar-se un llop és un fet excepcional, però en cas de succeir no cal tenir por, no és una espècie perillosa per als humans. De fet, segons dades recollides per Acció Climàtica, al conjunt de la Unió Europea hi ha entre 13 i 14.000 individus i no hi ha casos recents d'atacs a persones. En aquest sentit, el comportament normal és de fugida, una acció per sobreviure pel record de la intensa persecució que havia patit segles enrere.

En tot cas, si ens trobem un individu cal mantenir la calma. Tendirà a marxar i, per aquest motiu, cal deixar-lo passar o allunyar-se'n amb tranquil·litat.

Més informació en aquest document elaborat pel Departament d'Acció Climàtica: "El retorn de llop a Catalunya".

Arxivat a