La presència d'un os a tocar de zones habitades al Pallars i la reaparició del llop a Osona un segle després continuen portant cua. Unió de Pagesos ha anunciat aquest dimarts que abandona les taules de treball amb l'administració i altres agents pensades precisament per abordar la coexistència dels ramats amb les poblacions de fauna protegida.
El sindicat assegura que, a partir d'ara, només abordarà la qüestió amb les conselleries responsables després de "constatar que les trobades amb grups intermediaris no han donat cap fruit". Raquel Serrat, responsable de Medi Rural d'Unió de Pagesos, considera que fins ara "només han tingut una funció estètica" i que "no han donat cap fruit real en benefici de les persones que es dediquen a la pagesia i a la ramaderia".
En aquest sentit, Unió de Pagesos denuncia que el model actual de gestió de l'os i el llop a les muntanyes es basi "només en mesures pal·liatives i de compensació de danys", mentre que "no es contemplin mesures eficaces" per tal d'evitar que aquests danys s'arribin a produir.
Reclamen la implicació d'Interior
Unió de Pagesos també exigeix al Departament d'Interior que s'impliqui en la gestió de la presència d'aquesta fauna protegida. El sindicat considera que la presència d'animals com ossos i llops a les muntanyes catalanes és una qüestió de seguretat ciutadana. En aquest sentit, assenyalen que una de les problemàtiques és l'ús de gossos mastins per protegir els ramats, que poden arribar a ser perillosos per a les persones.
L'anunci del sindicat del sector primari arriba el mateix dia que el Departament d'Acció Climàtica havia organitzat una jornada sobre la coexistència amb el llop a Catalunya.