Vall de Núria serà una estació de muntanya amb emissions 0

Els complexos de FGC ja han reduit un 90% les emissions de gasos d'efecte hivernacle des del 2018

  • Vall de Núria serà una estació amb emissions 0 -
Publicat el 09 de novembre de 2023 a les 09:34
Actualitzat el 09 de novembre de 2023 a les 09:38
Les estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ja han reduït un 90% les emissions directes i indirectes des del 2018. I encara volen anar més enllà. La punta de llança d'aquesta estratègia per mitigar l'impacte del canvi climàtic és Vall de Núria. Aquesta estació ubicada a l'interior del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, al Ripollès, esdevindrà un complex amb emissions 0 en el marc del projecte Ecovall.
 

"Més que esquí" per a la temporada 2023-2024

FGC va presentar aquest dimecres les novetats de la temporada d'hivern 2023-2024. Les estacions preveuen obrir a finals de novembre -aquests dies la neu ja ha fet acte de presència a bona part del Pirineu- en una temporada on destaquen competicions esportives com dues proves de la Copa del Món així com els projectes Club Pirineu 365 i Laboratori de Neu.

En un context d'anar "més enllà de l'esquí", un dels eixos principals d'aquesta temporada és la sostenibilitat. El projecte Ecovall preveu convertir Vall de Núria en una estació de muntanya amb emissions 0. "Volem que sigui única i pionera, un model per a les nostres estacions de muntanya", explica Toni Segarra, president de FGC.
 

Presentació de la campanya 2023-2024 de FGC. Foto: Cedida per FGC


El transport fins a l'estació ja és sostenible, amb tren-cremallera o a peu, però ara, també es vol potenciar encara més l'ús d'energies renovables i l'eficiència, amb una aposta clara per la hidràulica i geotèrmica, entre d'altres. També s'estan canviant els vehicles que funcionen amb gasoil a l'interior de l'estació per elèctrics. 
 

Neu artificial amb menys energia i aigua

Una de les novetats més esperades per als amants de l'esquí ha estat instal·lar sistemes d'innivació a la mítica pista Xalet de Vallter, la més llarga de l'estació. A més, també s'obrirà un espai de coworking a la cafeteria de la Portella.

Per la seva banda, a les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Espot Esquí reperfila la part alta de la Pista Bruseres donant-li més amplada i introdueix un nou mirador panoràmic a la Creu de l’Eixol.

FGC continua apostant pel programa Club Pirineu 365, per tenir avantatges i beneficis exclusius a les sis estacions de muntanya FCG, Tavascan i el domini conjunt de La Molina-Masella. Segons ha assegurat el director d'FCG Turisme, Toni Sanmartí, "està dissenyat per canviar la manera de viure de les estacions i pretén encabir-ne d'altres en un futur". 

A més, FGC està col·laborant amb l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB–CSIC) en el projecte anomenat Laboratori de la Neu que se centra a desenvolupar una tecnologia que permet produir neu de manera més eficient, disminuint el consum d'aigua i electricitat. Aquesta iniciativa dirigida pel doctor Albert Verdaguer pretén ser un projecte pioner a Europa que s'ha provat en laboratoris i, després d'obtenir resultats dispositius, es començarà a provar sobre el terreny a la Molina.

[impacte]