Albània, candidata oficial a formar part de la UE

Els caps d'estat i de govern han de ratificar la decisió a la cimera de dijous i divendres a Brussel·les

Publicat el 24 de juny de 2014 a les 15:41
Els 28 han acordat aquest dimarts donar estatus de candidat a formar part de la UE a Albània. La decisió l'han pres els ministres d'exteriors i l'hauran de ratificar els caps d'Estat i de Govern dels estats membres a la cimera prevista per dijous i divendres d'aquesta setmana a Brussel·les. En un comunicat, els 28 celebren el "progrés continuat" d'aquest país en el procés d'integració europea, però insten el govern de Tirana a "intensificar esforços" en la lluita contra el crim organitzat i la corrupció, la protecció dels drets humans i en les polítiques per protegir les minories. També exigeixen una reforma de l'administració pública i la justícia, a més de garantir el dret a la propietat.
 
Quan els 28 creguin que Albània ha fet reformes suficients en aquestes i d'altres matèries començaran les negociacions formals d'adhesió. Fins llavors, l'estatus de candidat permetrà al govern albanès participar en algunes reunions europees i estrènyer la cooperació amb el Comitè de les Regions i d'altres agències de la UE. També rebrà fons comunitaris de l'Instrument d'Assistència de Pre-adhesió per implementar les reformes exigides per Brussel·les. 
 
Juntament amb altres països de l'est, la UE va reconèixer Albània com a potencial estat membre l'any 2003, però Tirana no va demanar oficialment l'adhesió fins al 2009. La Comissió Europea hi va donar el vistiplau l'octubre de l'any passat, però Països Baixos, Alemanya, Regne Unit, Dinamarca i França van mostrar reserves i es va posposar la decisió fins aquest estiu. 
 
Albània és una república situada als Balcans que té vora tres milions d'habitants, la majoria musulmans. Viu en democràcia des dels anys 90, després de dècades de dictadura comunista. Forma part de l'OTAN des del 2009. Tres de cada 4 albanesos són favorables a l'adhesió a la UE.