Algèria i el Iemen mantenen encesa la flama de la revolta iniciada a Tunísia i Egipte. Des de l'alliberament egipci aquests dos països viuen fortes protestes que estan essent contingudes amb amplis desplegaments policials. Al Iemen, els manifestants s'han enfrontat aquest diumenge amb la policia, que intenta evitar de totes totes que aconsegueixen arribar al palau presidencial. Poc abans dels enfrontaments, l'oposició ha acordat conversar amb el president, Ali Abudl·là Saleh, per intentar evitar una revolta a l'estil d'Egipte al Iemen, un aliat dels EUA contra al-Qaida. De la seva banda, a Algèria, milers de policies antiavalots han bloquejat el centre de la capital.
El Iemen i Algèria prenen bona nota d'Egipte. A l'Alger, grups de manifestants en contra del president, Abdelaziz Buteflika, s'han aplegat al centre de la ciutat al crit de 'Bouteflika fora!'.
Milers de policies amb equip antiavalots van bloquejar el centre de la capital d'Algèria el dissabte i va deixar d'opositors del govern d'organitzar una marxa de protesta que tractava d'emular a la revolta popular d'Egipte. Bouteflika, en un intent per evitar les pressions de l'oposició arran de les protestes, ha promès més llibertats democràtiques i ha ordenat noves mesures de creació d'ocupació.
De la seva banda, els grups de l'oposició han advertit aquest diumenge que seguirien endavant amb les protestes convocant una manifestació a la capital cada dissabte fins que el govern caigui. En aquest sentit, diversos centenars de manifestants, inspirats per les revoltes que van enderrocar els règims a Egipte i Tunísia, han desafiat la prohibició policial i es van manifestar a l'Alger aquest dissabte, tot i que la policia va bloquejar la marxa. 'Seguirem marxant fins que el règim s'enfonsi', ha dit a Reuters un portaveu de l'oposició, organitzador de les protestes de cada dissabte.
"El poble iemenità vol la caiguda del règim", han clamat els manifestants del Iemen durant una concentració que ha aplegat un miler de persones. "Una revolució iemenita després de la revolució egípcia", demanen. Les protestes esporàdiques antigovernamentals han guanyat ímpetu al Iemen. Els manifestants favorables i contraris al govern s'han enfrontat en els últims dies, provocant, segons els opositors, unes 130 persones detingudes. A més, quatre persones han resultat ferides fruit de les càrregues de la policia.
El president del país, Ali Abudl·là Saleh, ha assegurat que deixarà el càrrec l'any 2013 -porta més de 30 anys al poder- i ha promès que el seu fill no assumirà les regnes el govern. L'oposició ha dit que està disposada a signar un acord amb el govern sempre i quan hi hagi observadors occidentals i del Golf Pèrsic. Malgrat les promeses però, el cert és que Saleh ha ignorat reiteradament promeses anteriors de deixar el poder. Ara, però, l'oferta de converses és el seu intent més arriscat d'evitar una revolta al Iemen i evitar enfrontaments amb manifestants en un país colpejat per la pobresa. Un 40% de la població viu amb menys de dos dòlars al dia i una tercera part pateix malnutrició crònica.
La inestabilitat al Iemen suposaria greus riscos polítics i de seguretat per als països del Golf. De fet, els Estats Units depenen en gran mesura de Saleh per combatre el braç d'Al-Qaida al Iemen.