Brussel·les celebra el triomf dels proeuropeistes a Ucraïna

"És una victòria de la democràcia" afirmen Barroso i Van Rompuy en un comunicat conjunt

Publicat el 27 d’octubre de 2014 a les 15:20
El president de la CE, José Manuel Durao Barroso, i el del Consell Europeu, Herman van Rompuy han celebrat la victòria dels proeuropeistes a les eleccions legislatives ucraïneses, celebrades aquest diumenge. Barroso i Van Rompuy consideren que la celebració d'aquestes eleccions és "una victòria de la democràcia". El president de l'Eurocambra Martin Schulz i el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també s'han afegit a les felicitacions però lamenten que les zones prorusses del país no hagin votat. Amb el 38% dels vots comptats, el partit del primer ministre Arseni Iatseniuk hauria guanyat les eleccions, seguit de prop pel bloc del president Petró Poroixenko, amb al voltant del 22% dels vots.

En un comunicat conjunt, Barroso i Van Rompuy, que deixaran el càrrec en els propers dies, afirmen que la celebració d'aquests comicis és "un pas important en les aspiracions d'Ucraïna" de consolidar-se com a democràcia, "en línia amb els seus compromisos internacionals". "Ha estat una victòria de la gent d'Ucraïna i de la democràcia", afegeixen. Els dos mandataris europeus esperen ara la formació d'un nou govern basat en el "consens nacional" sorgit d'aquestes eleccions, amb l'objectiu d'impulsar "les reformes polítiques i econòmiques" que necessita el país, incloent-hi l'apropament a la UE.

El president de l'Eurocambra, Martin Schulz, s'ha afegit a les felicitacions als ciutadans ucraïnesos "pel seu coratge i la seva decisió democràtica" i per haver-se mobilitzat "com mai abans" per "cimentar la identitat europea d'Ucraïna". "El camí que va començar amb la resistència democràtica a Maidan i va continuar amb la regeneració de les institucions amb l'elecció d'un nou president i Parlament ara s'ha completat", afirma Schulz. Per al president de l'Eurocambra, el pas següent és trobar "una solució pacífica al conflicte" i reactivar l'economia del país. Shulz ha lamentat, però, que l'est del país, controlat pels prorussos, no participés en la celebració d'aquestes eleccions.

Per la seva banda, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, destaca que els ucraïnesos hagin exercit "el seu dret a vot en unes eleccions parlamentàries molt pacífiques", malgrat "les condicions difícils" en què es van celebrar. Stoltenberg ha afegit que "la gran majoria de la gent d'Ucraïna ha parlat clar i democràticament a favor d'una ambiciosa agenda reformista i d'un camí cap a Europa", fet que "ajudarà a crear futures possibilitats per una solució pacífica del conflicte" al país. El mandatari de l'OTAN també ha condemnat les annexions "il·legals" i "il·legítimes" dels territoris de l'est d'Ucraïna a Rússia "amb violència". En aquestes zones no es va votar.

Brussel·les destaca també el bon funcionament de les eleccions, d'acord amb el que han considerat els observadors internacionals enviats a Ucraïna. El conflicte a Ucraïna va esclatar quan l'anterior president Víktor Ianukòvitx, va negar-se a firmar un acord d'associació amb Brussel·les.