Els catalans que van comandar l'únic hotel de cinc estrelles a Gaza

El pla de Trump de convertir la Franja en una "Riviera d'Orient Mitjà" contrasta amb la gestió de l'empresa d'Anna Balletbò, que va convertir un establiment de luxe en un espai "obert al poble" i de protecció diplomàtica

L'hotel Al Mashtal de Gaza, totalment destrossat per un bombardeig israelià
L'hotel Al Mashtal de Gaza, totalment destrossat per un bombardeig israelià | Omar Ishaq / dpa
05 de febrer de 2025, 18:45
Actualitzat: 18:45h

El món mira amb preocupació i tensió les intencions de Donald Trump a Gaza. El president dels Estats Units ha assegurat que prendrà el control de la Franja, expulsant els palestins, i fent que el territori sigui "la Riviera d'Orient Mitjà". Amb aquest concepte, el dirigent estatunidenc dibuixa una expulsió de ciutadans que viola qualsevol dret internacional, i pretén convertir la zona en un espai de feina i turisme.

En aquest últim concepte cal aturar-se i buscar un precedent totalment oposat amb implicació catalana. I és que l'Al-Mashtal, un dels pocs hotels de luxe que es recorden a Gaza va tenir participació d'una cadena d'hotels catalana. La història es remunta a un hotel construït el 1996, però que va quedar parcialment destrossat i abandonat enmig del conflicte. El 2011 uns multimilionaris palestins van recuperar-lo i van confiar-ne la gestió a la cadena d'hotels ArcMed, comandada per l'empresària Anna Balletbò.

El seu nom, però, té vincles polítics. Balletbò (Santpedor, 1943) és una diputada històrica del PSC al Congrés dels Diputats, on va ocupar l'escó del 1979 al 2000. Va ser una de les protagonistes involuntàries del cop d'estat del 23-F, ja que va ser l'única parlamentària a qui els colpistes van deixar sortir de la cambra, ja que estava embarassada de bessons. Balletbò sempre havia tingut vincle amb la zona, on havia impulsat un orfenat per a nens de la Franja. Així en parlava l'empresària catalana ara fa prop de 14 anys.

Un hotel "per al poble de Gaza"

L'altre català que va apuntar-se a l'aventura va ser Rafel Carpinell, qui va anar a Gaza convençut per Balletbò. Ara regenta un restaurant a Calella de Mar, però Carpinell s'avé a explicar aquella aventura a Nació. En conversa amb aquest diari, explica que primer es va presentar a una oferta com a director d'hotel a Barcelona, i finalment va accedir a anar a la Franja. S'hi va passar dos anys, del 2010 al 2012, en una situació "molt complicada", i la presència catalana va desaparèixer el 2014.

Carpinell explica que allò no va ser concebut en cap moment com a un hotel turístic. "Era un hotel per al poble de Gaza, la gent anava a reunir-s'hi i a fer un cafè", explica qui va ser director de l'hotel Al-Mashtal, que comptava amb tota mena de luxes: una gran piscina exterior, sales d'actes, un restaurant enorme, gimnàs, entre altres. En resum, "un hotel de cinc estrelles reals, com els d'Europa, però a la Franja de Gaza", conclou Carpinell.

L'home també relata com era la gestió de l'hotel en aquella zona. Hi havia bombardejos, però van reunir-se amb l'exèrcit d'Israel perquè no es fessin contra l'hotel. Això es deu al fet que l'establiment de luxe va convertir-se en un "espai de protecció" on hi havia seus temporals de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) o de la Unió Europea, a més de consolats de diversos països.

"Ara tot això se n'ha anat en orris", lamenta Carpinell. Perquè sí, l'escalada de les tensions ha fet que l'hotel deixi d'estar blindat. Els mesos d'atacs com a resposta israeliana a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre del 2023 van deixar el sostre de l'hotel de vuit plantes s'ha ensorrat, amb parets trencades, arbres destruïts i mobles escampats. Res en queda de les 220 habitacions amb suites de luxe incloses situades en una estructura en forma de vaixell a tocar de la platja.

Arxivat a