L'acte de Barcelona ha format part d'una convocatòria simultània del moviment internacional FreeAsangeWave a una cinquantena de ciutats d'arreu del món, entre les quals Berlín, Buenos Aires, Londres, París, Mèxic o Washington, juntament amb algunes de catalanes com Lleida, Tarragona, Reus o els Pallaresos. I és que fins aquest dimecres, un tribunal de Londres analitza l'última petició d'Assange per evitar l'extradició als Estats Units, on se'l pot condemnar a 175 anys de presó per les filtracions difoses a través de Wikileaks. El govern estatunidenc l'acusa de posar vides "en risc" per haver publicat centenars de milers de documents filtrats sobre les guerres de l'Afganistan i l'Iraq, així com de cables diplomàtics entre el 2010 i el 2011.
Ara, els advocats d'Assange intentaran aconseguir una autorització per recórrer contra la decisió d'extradició i, si se li concedeix, tindrà una altra oportunitat per defensar-se. En cas contrari, haurà esgotat totes les vies internes i només podrà recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), un pas que ja tenen previst fer, tal com ha avançat la seva dona, Stella Assange.
🔴 Centenars de persones demanen l'alliberament de Julian Assange davant del consolat britànic a Barcelona https://t.co/5l6rc3gFPe pic.twitter.com/CTH9fPH6JN
— NacióDigital (@naciodigital) February 20, 2024
Al seu torn, el Regne Unit va aprovar l'extradició el juny del 2022 amb una decisió adoptada per l'aleshores ministra britànica de l'Interior, Priti Patel, després que el Tribunal Suprem desestimés un recurs del periodista australià. Mentrestant, el fundador de Wikileaks està en presó preventiva a Belmarsh des de fa cinc anys i ja va complir una pena de presó d'un any al Regne Unit per haver trencat les condicions de la fiança, després d'haver estat set anys més refugiat a l'ambaixada equatoriana al país. Suècia també reclamava l'extradició d'Assange per uns càrrecs d'abús sexual, el cas ja va quedar tancat.