
Escòcia encara la setmana decisiva per determinar el seu futur polític com a país. D'aquí al dijous queden tres dies de campanya intensa, molt més del que ha estat fins ara, sobretot arran del nerviosisme del 'No'. El propi primer ministre britànic, el conservador David Cameron, ja es va veure forçat a desplaçar-se a Escòcia la setmana passada, i és previst que aquest dilluns hi torni, en una localitat que es manté amb el màxim de secretisme possible, per evitar protestes socials i protestes del 'Sí'. Al seu torn, el primer ministre escocès, Alex Salmond, té previst de reunir-se amb líders empresarials de primer nivell exhibir múscul enfront a la "campanya de la por" que asseguren que estan promovent des del 'No'.
Queden quatre dies per al referèndum i encara hi ha qui no sap què votarà? "Sí, així és", reconeix en John, un voluntari del 'Sí'. Per tant, durant aquests tres dies, la tasca dels voluntaris és tornar a aquelles cases on ja van detectar-hi votants pocs decidits i tornar-los a presentar els arguments a favor de la independència. És l'hora de "pentinar" totes les àrees crítiques en busca d'un vot favorable. Un vot que podria ser determinant. I la tasca dels líders d'un i altre bàndol és mostrar el màxim de confiança possible en la seva victòria. En aquest punt, el 'Sí' va per davant, tot i que el 'No' ressalta que els seus partidaris opten per no exhibir-se públicament.
"No gasteu ni un segon en intentar rebatre les mentides del 'No'!", exhortava aquest diumenge al vespre la vicepresidenta del govern, Nicola Sturgeon, en declaracions a la premsa. "El suport al 'Sí' està creixent cada dia", afegia. "La campanya de la por no ens ha de distreure", insistia. A mida que avançava en el seu discurs, els assistents al concert pel 'Sí' la corejaven com si d'una estrella de rock es tractés.

Un recompte complicat
Tot i la transcendència del referèndum, i de la intensitat dels tres últims de campanya, hi ha una certa incertesa sobre quan es coneixeran els resultats oficials de la consulta. Perfectament, no podrien saber-se fins l'endemà, divendres, o durant la matinada de dijous a divendres. Però la situació no sembla preocupar gaire als escocesos. Des del departament de premsa del parlament escocès asseguren, a dia d'avui, desconèixer com anirà el recompte. Des de Yes Scotland, voluntaris com Michael Weir , tampoc no donen gaire importància a quan podran saber el resultat: "Jo estaré treballant. Se m'han acabat les vacances que havia demanat per fer la campanya, i estaré a la feina." I no celebrarà una possible victòria? "Sí, quan surti de la feina", explica, sense donar-hi gaire més importància.
Els col·legis electorals tancaran a les deu de la nit (onze, hora catalana). A partir d'aquí començarà el recompte, que es preveu que s'allargui durant tota la nit. Des de la BBC, per exemple, tenen previst emetre un especial que començarà a quarts d'onze, i que s'allargarà durant tota a nit fins l'endemà a les deu del matí. Els corresponsals de premsa desplaçats a Edimburg, igualment, també preveuen passar tota la nit en vetlla, perquè el resultat oficial podria sortir en qualsevol moment.
La Llei de Consultes entra en escena
Independentment que el resultat es conegui de nit, de matinada o durant el matí del divendres dia 19, el Parlament de Catalunya aprovarà la Llei de Consultes amb el resultat escocès a la retina de tots els diputats, dels dirigents espanyols i dels dirigents internacionals. I si, tal com ja va apuntar Artur Mas durant la Diada, convoca la consulta del 9 de novembre "just després" de l'aprovació de la llei que la farà possible -per exemple, el mateix divendres-, la política europea podrà viure un sotrac notable en un lapse de temps d'allò més breu. Dilluns vinent, tot pot ser diferent de com és avui. Tot.

