Contundent victòria del «no» a Grècia

Amb més del 90% escrutat, el "no" obté el 61,4% dels vots | Els líders de l'Eurozona convoquen una cimera extraordinària dimarts a Brussel·les

Publicat el 05 de juliol de 2015 a les 21:24

El «no» ha triomfat al referèndum grec. Foto: Reuters/Europa Press

Contundent victòria del "no" en el referèndum de Grècia. Un 61,4% dels grecs han rebutjat les propostes dels creditors i han avalat la política del seu primer ministre i líder de Syriza, Alexis Tsipras. Com a conseqüència del "no", els líders de l'Eurozona han decidit convocar una cimera extraordinària de l'euro dimarts a Brussel·les per tractar la situació grega.

El president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, valoraran els resultats en una trobada a París dilluns al vespre. Tsipras ha remarcat que té un mandat del poble per "trencar el cercle viciós de l'austeritat" i retornar a la taula de negociacions per pactar "una solució sostenible amb Europa".

Grècia ha votat majoritàriament en contra de les polítiques d'austeritat exigides pels creditors de Grècia a canvi dels rescats, en un referèndum històric que pot marcar el futur de l'Eurozona. Totes les regions gregues han rebutjat les propostes de Brussel·les, i han seguit la recomanació de Tsipras de votar "no" tot i les amenaces dels líders europeus, que havien advertit que el rebuig podria suposar la sortida grega de l'Eurozona.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha dit que el referèndum no era sobre la permanència a l'Eurozona, sinó sobre el "model d'Europa" que volen els grecs. "El mandat que m'heu donat no és un mandat contra Europa", ha remarcat Tsipras dirigint-se als grecs. "Volem una Europa de la solidaritat i la democràcia", ha defensat el líder de Syriza, que ha admès que "no hi ha solucions fàcils" però sí "solucions justes i sostenibles".

El primer ministre grec ha agraït el suport dels grecs pel "no" en el referèndum, i ha assegurat que està preparat per "tornar a la taula de negociació" i aconseguir un "acord sostenible" que permeti a Grècia sortir de la crisi. Per Tsipras, la "prioritat" és restablir "l'estabilitat financera", després del "corralito" imposat des de dilluns, i aconseguir un pacte que inclogui la reestructuració del deute.
 

Un gran 'OXI', a la plaça Syntagma d'Atenes Foto: Europa Press/Reuters


Com a conseqüència del "no" de Grècia, l'exprimer ministre grec i líder de l'oposició de Nova Democràcia, Andonis Samaras, ha dimitit. Samaras, principal defensor polític del "sí" a la consulta, ha abandonat el càrrec poc després que es fes evident la contundent victòria del "no". El líder conservador va ser precisament qui va acordar el segon rescat grec que ha rebutjat Syriza, i que va caducar aquest 30 de juny.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha convocat una reunió d'urgència dels líders de l'Eurozona per dimarts a Brussel·les. Des de Berlín, el número dos de Merkel, Sigmar Gabriel, ha dit que el govern grec ha "trencat els ponts entre Grècia i la UE", afegint que troba "difícil d'imaginar" que es puguin iniciar les negociacions per un nou rescat.

De fet, el "no" grec ha caigut com una gerra d'aigua freda a Brussel·les, on tant el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, com el del Parlament Europeu, Martin Schulz, havien advertit que el rebuig a les propostes podria provocar la sortida de Grècia de l'Eurozona. Schulz ha assegurat que és un dia "difícil" per Europa, i ha considerat complicat que els bancs puguin obrir dimarts. El president de l'Eurocambra ha reclamat "immediatament" que s'estudiï un "programa humanitari" pels grecs. L'alemany també ha exigit propostes "completes" que permetin negociar ja que l'alternativa és un període "molt difícil i dramàtic".