Desenes de morts i milers de ferits en l'atac contra aparells de comunicació de Hezbollah

La situació al Pròxim Orient escala per aquesta onada d'explosions coordinades atribuïdes a Israel: l'Iran "es reserva el dret a respondre" i el Líban també assenyala el Mossad

Membres de Hezbollah, en una imatge d'arxiu
Membres de Hezbollah, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Maria Rabella / Victor Rodrigo
19 de setembre de 2024, 08:42

L'onada de noves explosions d'aparells electrònics relacionats amb Hezbollah al Líban ha tensat encara més la situació al Pròxim Orient. Almenys 20 persones han mort per les detonacions i 450 persones van quedar ferides. Aquestes xifres de víctimes se sumen a les del dia anterior, les de la primera onada d'explosions, que va finalitzar amb 12 morts i 2.800 ferits. Els aparells que van ser detonats de manera remota van ser primer buscapersones i després walkie-talkies. Tot plegat ha estat confirmat pel grup islamista a través d'una publicació.

Tant les autoritats del Líban com Hezbollah han denunciat que les explosions han estat obra d'Israel i han assegurat que hi haurà una resposta. Per part del govern que lidera Benjamin Netanyahu, només silenci i cap declaració pel que fa a totes aquestes detonacions. L'Iran també ha deixat clar que "es reserva el dret a respondre" aquesta onada d'atacs després que l'ambaixador iranià a Beirut acabés ferit per una deflagració coordinada.

Els atacs tenen lloc quan ens acostem al primer aniversari de la massacre perpetrada per Hamàs contra població civil israeliana, del 7 d'octubre passat, amb la resposta militar de Tel Aviv que es va desfermar de seguida i que ja ha causat més de 40.000 víctimes mortals. Des d'aleshores, han fracassat tots els intents d'un alto el foc permanent.

Onades d'explosions al país

El país viu en suspens el nou episodi d'atemptats que amenaça l'estabilitat de la regió i fa emergir, novament, la possibilitat que el conflicte esclati en una escala més àmplia. "Hi ha edificis cremant ara mateix davant meu", va explicar a la premsa Mortada Smaoui, un jove veí de Beirut de 30 anys, després de registrar les primeres explosions a la ciutat. 

De fet, la Creu Roja Libanesa va informar que almenys 30 equips d'emergència van treballar en "múltiples explosions" pel territori. Per la seva banda, el director mèdic del Centre Mèdic de la Universitat Americana de Beirut, Salah Zeineddine, va donat a conèixer que les autoritats libaneses ja han posat el personal de l'hospital en alerta. Israel, com ja va passar dimarts, s'ha negat a comentar públicament res sobre les explosions.

L'empresa japonesa dels walkie-talkies no té respostes

La companyia Icom, fabricant japonesa de dispositius de ràdio, ha afirmat aquest dijous que "no pot confirmar" si els walkie-talkies amb el seu logotip que van explotar durant el dia anterior en una nova onada d'explosions d'aparells electrònics al Líban i van deixar almenys una vintena de morts i més de 450 ferits van ser enviats per la seva empresa.

L'empresa ha assenyalat que els dispositius en qüestió, el model IC-V82, és una ràdio portàtil que van fabricar i van enviar a mercats estrangers, "inclòs el Pròxim Orient, des del 2004 fins a l'octubre del 2014", però que "es va deixar de fabricar fer uns deu anys": "Des de llavors no l'hem enviat des de la nostra seu".

Arxivat a