En els tres mesos que Donald Trump porta a la Casa Blanca, ja s'ha reunit amb nombrosos presidents estrangers, en el que és un primer contacte del magnat amb la realitat política internacional. Les anècdotes, enganxades i sortides de to han estat contínues des del 20 de gener.
Però el que està sorprenent més han estat les diferències entre el tracte que el nou president dona a líders controvertits i considerats autoritaris, i el que reben els qui han estat elegits democràticament i són aliats dels Estats Units. Trump delata simpatia amb tot tipus de règim dictatorial, i ha tingut fins i tot paraules de respecte per alguns enemics, com el líder nord-coreà, obviant tot el referent a violació dels drets humans o polítiques repressives, mentre protagonitza xocs amb els principals dirigents de la UE.
Silenci enfront de la purga d'Erdogan
Just abans de la gira de Trump per l'Orient Mitjà i Europa, el president va rebre el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, en una visita que va estar marcada pels incidents ocorreguts en una manifestació contra el mandatari turc. Quan Erdogan entrava a la residència de l'ambaixador turc a Washington, alguns membres de la seva comitiva de seguretat van agredir uns manifestants, deixant nou ferits, que protestaven contra Erdogan. Trump no va opinar sobre l'incident.
El president Trump, que va assegurar que era "un gran honor" la visita, tampoc va comentar la massiva purga que està realitzant Erdogan des del fallit cop d'estat al juliol passat. En nou mesos, el govern turc ha acomiadat més de 100.000 funcionaris públics, periodistes, policies, jutges i acadèmics, i unes 50.000 persones han estat detingudes. A més, Trump, contràriament al que ha fet la UE, va felicitar Erdogan per la seva victòria en el controvertit referèndum del passat abril, que atorga més poders al president de Turquia i preocupa per la deriva autoritària que està prenent el govern d'Ankara
Alabances a Duterte
Un altre líder amb el qual Trump ha apropat posicions és el president filipí, Rodrigo Duterte, a qui ha enviat una invitació a la Casa Blanca i alabat pels resultats de la guerra contra la droga que s'està vivint a les Filipines. El president Duterte va iniciar l'estiu passat una campanya contra les drogues al seu país, tant contra els venedors com contra els consumidors, que ha deixat més de 8.000 morts.
Les denúncies internacionals contrasten amb la congratulació via telefònica del 29 d'abril que Duterte va rebre de Trump: "Vull felicitar-te perquè estic escoltant coses sobre l'increïble treball enfront del problema de les drogues. Molts països tenen el problema, nosaltres [els Estats Units] tenim un problema, però quin gran treball està fent!, volia trucar-li per dir-li-ho".
Xi, de "campió de la manipulació" a "home molt bo"
Durant la campanya electoral, Trump va criticar durament la Xina per la seva política comercial, assegurant que és "el campió de la manipulació". A més, en relació a Corea del Nord, Trump ha instat en diverses ocasions la Xina perquè actuï i deixi de comerciar amb el règim comunista. El gegant asiàtic també va criticar Trump per acceptar una trucada de Taiwan abans de parlar amb Pequín, trencant la política nord-americana de fa dècades de considerar Taiwan part de la Xina.
Però les diferències i crítiques entre els dos líders es van suavitzar després de la visita del president XI Jingping als Estats Units. Pocs dies després de la trobada, Trump va descriure Xi com "un home molt bo" i en un tuit el va definir com un "president molt respectat". Trump també es va disculpar per la trucada amb Taiwan i va declarar que a partir d'ara consultarà el govern xinès abans de parlar amb els líders taiwanesos.
"Un honor" reunir-se amb Kim
Des que Trump va entrar a la Casa Blanca, el seu focus ha estat Corea del Nord, el seu programa nuclear i el seu perill potencial. Trump denuncia les proves balístiques, demana l'actuació de la Xina per frenar al règim de Kim Jong-un i té instal·lat un sistema de defensa a Corea del Sud. En la conversa amb el president filipí, Trump va descriure Kim Jong-un com "un boig amb armes nuclears".
Les acusacions contra el règim comunista han estat constants des de l'inici de la presidència de Trump però al mateix temps el mandatari nord-americà va sorprendre a principis de mes assegurant que seria "un honor tenir una reunió amb Kim Jong-un sota les circumstàncies adequades". En cas que es produís aquesta reunió, seria la primera entre un president dels Estats Units i un líder nord-coreà.
Les friccions amb Europa i l'OTAN
La relació de Trump amb els líders mencionats i les seves declaracions públiques envers tots ells contrasta amb el tracte que té amb els líders europeus, sobretot amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. La reunió que van mantenir Trump i Merkel a la Casa Blanca va estar marcada pel moment en què el president no va donar la mà a la cancellera, tal com demanaven els periodistes per una fotografia.
A més de l'anècdota, la reunió no va acabar amb l'apropament dels dos líders. Trump va descriure la reunió com a "bona" a través de twitter però també va utilitzar el tuit, i un segon, per insistir en el fet que "Alemanya deu grans sumes de diners a l'OTAN i els Estats Units han de pagar més per la poderosa i molt costosa defensa que li brinda a Alemanya".
Trump, durant la reunió de dijous passat de l'OTAN, va insistir, davant tots els dirigents, que tots els estats han d'augmentar la seva assignació pressupostària a l'organització de defensa. El president nord-americà va destacar que "23 dels 28 membres encara no estan pagant el que haurien" i que "algunes d'aquestes nacions deuen quantitats massives d'anys anteriors".
La primera ministra britànica, Theresa May, va ser la primera líder estrangera a visitar la residència de Trump i la trobada va acabar en bons termes, però ha canviat des de l'atemptat a Manchester. Els serveis de seguretat del Regne Units van decidir deixar de compartir informació amb els nord-americans després de diverses filtracions d'informació classificada sobre les novetats de l'atac de Manchester als mitjans dels Estats Units.
May també ha subratllat a Trump durant la seva trobada en el marc de la reunió de l'OTAN que "la informació compartida ha de romandre segura". Les crítiques a les filtracions dels serveis d'intel·ligència se sumen a les rebudes pel president Trump per compartir informació classificada amb el ministre d'Exteriors rus i l'ambaixador a Washington.
Donald Trump, la curiosa atracció pels líders dictatorials
El president nord-americà té més friccions amb els seus aliats a Europa que amb dirigents autoritaris com el president turc Erdogan o el filipí Duterte
ARA A PORTADA
Publicat el 27 de maig de 2017 a les 08:05
Et pot interessar
-
Internacional El Papa revela per què ha triat el nom de Lleó XIV
-
Internacional L'Índia i el Pakistan signen un alto el foc immediat
-
Internacional El cardenal Omella apunta que Lleó XIV s'adaptarà «a les necessitats d'aquests temps»
-
Internacional Una aliança de progressistes i curials? La ressaca del conclave
-
Internacional Trump anuncia que vol rebaixar els aranzels a la Xina fins al 80%
-
Internacional Lleó XIV demana portar la fe als llocs on es prioritzen «els diners, el poder i el plaer»