El govern d'Egipte ha presentat aquest dissabte al matí la seva dimissió en bloc, després que el president Hosni Mubarak anunciés en un discurs el divendres que demanaria la renúncia de l'executiu. En un intent de frenar les manifestacions als carrers d'Egipte i el creixent descontentament entre els ciutadans amb el règim, el primer ministre Ahmed Nazif ha encapçalat la reunió del gabinet en què s'ha presentat formalment la dimissió de tots els membres, segons informa la televisió Al Jazeera. Aquest dissabte, milers de manifestants protesten als carrers per exigir que sigui Mubarak qui abandoni el poder. El nou primer ministre podria ser un membre del mateix govern sortint, segons la BBC.
S'espera que el president egipci, al capdavant del país des de fa tres dècades, nomeni un nou primer ministre en les properes hores. La BBC assegura que el fins ara ministre d'Inversions, Comerç i Indústria, Racheed Mohamad Racheed, podria ser nomenat com a nou primer ministre, el que indicaria un model molt continuista. De fet, la intenció de Mubarak és canviar l'executiu de forma ràpida per frenar les protestes, però els disturbis als carrers continuen. D'altra banda, la televisió Al Jazeera cita testimonis que indiquen que alguns membres de l'exèrcit donen suport a la població i es podrien negar a frenar amb violència les protestes.
Hosni Mubarak va comparèixer per televisió aquest divendres per defensar la tasca de les forces de seguretat durant els disturbis, que han provocat almenys una cinquantena de morts i milers de ferits. A més, va reiterar que no dimitirà, però va decidir cessar el govern actual i canviar-lo per un altre, probablement molt similar. Els manifestants, però, no en tenen prou amb aquest moviment que consideren de 'maquillatge', i exigeixen la retirada de Mubarak del poder.
Diverses seus del govern i l'edifici del partit de Mubarak segueixen en flames aquest dissabte al matí, després de les manifestacions de divendres. El president ha ordenat a les tropes de l'exèrcit que ocupin els carrers durant la matinada de dissabte per frenar les manifestacions. Amb tot, els ciutadans desafien el toc de queda i segueixen manifestant-se, en un dels episodis de protestes polítiques més intenses al país, un aliat clau dels Estats Units al Pròxim Orient.
De fet, l'agència de notícies Reuters informa que almenys 2.000 persones es concentren aquest dissabte al matí a la plaça Tahrir, al centre d'El Caire. Els manifestants criden 'Marxa, marxa', en una clara referència al president Mubarak. Per la seva banda, el corresponsal d'Al Jazeera a Suez informa que un oficial de l'exèrcit ha assegurat que no dispararà 'ni una sola bala' a un egipci, encara que rebi ordres de fer-ho.
Mubarak, l'home dels Estats Units al Pròxim Orient
Els manifestants, la majoria joves estudiants de classes populars, protesten contra la repressió, la corrupció i la situació econòmica actual a Egipte sota el règim de Mubarak. El president va arribar al poder l'any 1981 després de l'assassinat de l'aleshores president, Anwar Sadat. La crisi econòmica, com a d'altres països àrabs, ha disparat els preus dels productes bàsics i l'atur, i juntament amb la manca de llibertats democràtiques, ha empès els egipcis al carrer.
De fet, els disturbis a Egipte són un nou capítol en l'onada de manifestacions polítiques al Pròxim Orient i el Magreb. Fa dues setmanes, el dirigent tunisià Zine al-Abidine Ben Ali va abandonar el país després de les protestes que han afectat la zona.
Egipte i el règim de Mubarak ha tingut tradicionalment el suport explícit dels Estats Units, que el considera un aliat clau al Pròxim Orient. Egipte, que va ser el primer país àrab en firmar un acord de pau amb Israel, viu sota un règim dictatorial i de manca de llibertats des de fa tres dècades.
Les manifestacions estan afectant de forma especial el turisme a Egipte. El govern espanyol ha recomanat als ciutadans que no viatgin al país si no és 'essencial'. Segons informa Al Jazeera, l'exèrcit ha protegit la zona del museu nacional, on es guarden milers d'antiguitats de la civilització egípcia, entre elles la famosa màscara de Tutankamon. Molts turistes esperaven a l'aeroport d'El Caire la fi del toc de queda. A més, la policia envolta les seus de les ambaixades dels Estats Units i el Regne Unit a la capital.
Les comunicacions a Egipte són encara molt complicades. El govern de Mubarak ha bloquejat l'ús d'Internet, els telèfons mòbils i els missatges de text. Algunes companyies de telefonia han recuperat el servei durant el dissabte, però la majoria continuen sense línia.