Cada setmana que passa, Donald Trump té més problemes. Després d'oposar-se des del començament de la seva campanya a l'Obamacare, els republicans van presentar la seva proposta alternativa però no va ser tan ben rebuda com esperaven. Dins del Partit Republicà hi ha sectors que la consideren massa semblant a la llei de l'ex-president Obama.
Ara, la llei ha estat analitzada per l'Oficina Pressupostària del Congrés, un òrgan independent de qualsevol partit que ha calculat l'impacte de la nova normativa. El resultat al qual ha arribat l'Oficina és que 14 milions de nord-americans perdran la cobertura mèdica l'any que ve i que en deu anys ho faran 24 milions de persones. En total, l'any 2026 uns 52 milions de nord-americans podrien no tenir cobertura mèdica.
Després de la publicació de l'Oficina i les alarmants dadessobre les persones que poden perdre la cobertura mèdica, el secretari de Sanitat, Tom Price, va declarar que l'informe "no és creïble" i que no s'ha analitzat totalment la normativa.
Alhora, l'informe destaca que la nova llei reduiria el dèficit del govern federal uns 337.000 milions de dòlars en una dècada, sobretot per la congelació de fons pel programa MedicAid, que dona cobertura mèdica a uns 70 milions de pobres i discapacitats. El president Trump va destacar que el pla republicà "redueix costos, amplia les possibilitats d'elecció d'assegurances mèdiques i garanteix l'accés a algun tipus de cobertura a tothom".
L'acusació d'escoltes telefòniques sense proves
Una altra qüestió que esta despertant controvèrsia és l'acusació feta per Trump de què Obama va punxar els seus telèfons durant la campanya presidencial. L'actual president va demanar al Congrés que investigués la possible interferència, cosa que Obama ha negat. La polèmica no ha fet més que créixer, ja que la Casa Blanca no ha presentat cap prova que sostingui les declaracions fetes per Trump a través de Twitter.
El senador republicà John McCain va destacar en una entrevista que "el president Trump ha de presentar al poble americà, no només al comitè d'intel·ligència, evidències clares que Obama violés la llei". McCain va continuar dient que "acusar Obama de fer això és molt seriós i, en cas que fos veritat o l'al·legació no es retirés, soscava la confiança del poble en el govern". El senador per Arizona va recalcar que: "No tinc cap raó per creure que l'acusació és certa, però també crec que el president podria esclarir el tema en un minut, tot el que ha de fer és agafar el telèfon, trucar el director de la CIA i el director d'intel·ligència nacional i preguntar què va passar".
El departament de Justícia, encarregat de presentar les proves, ha demanat més temps per investigar. El secretari de premsa de la Casa Blanca, Sean Spicer, ha volgut matisar les acusacions del president insistint en el fet que Trump no creu que fos Obama en persona qui l'espiés sinó l'administració en general. A més, segons Spicer, en els seus tuits Trump no volia dir que Obama punxés el telèfon sinó que hi havia una vigilància en la Torre Trump.
Un altre membre que ha sortit en defensa de Trump, però que ha causat encara més polèmica, és Kellyanne Conway, l'assessora del president. Conway va declarar que "es pot vigilar algú a través del seu telèfon, la televisió o fins i tot per microones que es converteixen en càmeres". L'assessora va corregir les seves declaracions en una altra entrevista dient que no creu que s'utilitzin microones per espiar.
Els estats en contra del veto migratori
El nou decret migratori ha sofert un revés jurídic tal com li va passar al primer. L'actual decret manté el vet a sis països de majoria musulmana durant 90 dies fins que el govern pugui estudiar millores en els controls de seguretat del país. Trump està veient com diversos estats han presentat recursos contra aquesta nova ordre executiva. Hawaii va començar el procés i l'han seguit Washington, Nova York, Massachusetts i Maryland. Els jutges i fiscals generals dels estats consideren que el decret sotmet a un "tracte discriminatori" a la població musulmana i és una política "inhumana i inconstitucional".
El nou Obamacare pot deixar 14 milions de persones sense cobertura mèdica en un any
La llei republicana per substituir la reforma de salut d'Obama podria deixar 24 milions de ciutadans desprotegits en deu anys | La Casa Blanca encara no ha presentat proves per sustentar les acusacions sobre les possibles escoltes en els telèfons de Trump durant la campanya | Cinc estats han presentat recursos judicials contra el nou veto migratori
ARA A PORTADA
Publicat el 14 de març de 2017 a les 15:44
Et pot interessar
-
Internacional Visita sorpresa de Lleó XIV a la tomba del papa Francesc
-
Internacional El Papa revela per què ha triat el nom de Lleó XIV
-
Internacional L'Índia i el Pakistan signen un alto el foc immediat
-
Internacional El cardenal Omella apunta que Lleó XIV s'adaptarà «a les necessitats d'aquests temps»
-
Internacional Una aliança de progressistes i curials? La ressaca del conclave
-
Internacional Trump anuncia que vol rebaixar els aranzels a la Xina fins al 80%