El recorregut amb les cendres del líder cubà Fidel Castro conclourà aquest dissabte arribant al seu últim destí, la ciutat de Santiago de Cuba. Després de quatre dies i més de 1.000 quilòmetres, la ruta ha reviscut a la inversa el trajecte de la caravana de la revolució de 1959 que va fer Castro.
"Una mica de sol no prohibeix que honrem el nostre comandant com es mereix", ha expressat Alba Rodríguez, una mestra d'escola de 29 anys. Mentre els seus alumnes, entre jocs, cridaven "Jo sóc Fidel!", la consigna més proclamada durant el trasllat de les restes. En carrers plens de plantacions de canya de sucre i pòsters de l'expresident, els seguidors de Castro demanaven que ningú no plorés i que entre cada persona hi hagués una separació de 50 centímetres.
El recorregut amb les cendres del líder, que va començar dimecres, va estar acompanyat de centenars de milers de seguidors que van esperar fins a cinc hores per veure les cendres de Castro a la sortida de la ciutat de Bayamo, a la província de Granma.
Durant el trajecte, les restes del líder cubà han estat homenatjades, velades i fins a romandre unes hores al costat dels del seu company revolucionari argentí Ernesto 'Che' Guevara a la ciutat de Santa Clara, escenari de combats clau de la revolució.
Líders de l'esquerra sud-americans, a l'enterrament
Líders de l'esquerra sud-americans viatjaran a Cuba per retre homenatge a Castro en un acte que encapçalarà el seu germà, el president Raúl Castro, abans que les restes de l'exgovernant siguin finalment enterrades el matí de diumenge al cementiri on reposa José Martí, l'heroi de la independència cubana.
Els expresidents del Brasil Luiz Inácio "Lula" da Silva i la destituïda Dilma Rousseff arribaran dissabte per a les exèquies, segons han informat mitjans del Brasil. L'exfutbolista i amic pròxim del líder Diego Maradona ja es troba a Cuba, així com representants de països africans com Angola, República del Congo i Mali.
Els homenatges a Cuba i altres països llatinoamericans contrasten amb les celebracions a Miami, on centenars de milers de cubans viuen exiliats des que Fidel i el seu grup de guerrillers van instaurar un govern comunista després d'enderrocar al dictador Fulgencio Batista el 1959.
Tot i que el Govern de líder cubà ha estat reconegut pel seu sistema de salut universal i per aconseguir gairebé l'eradicació de l'analfabetisme, la Cuba que deixa Castro també és criticada per mantenir a ratlla a l'oposició i instaurar un règim de partit únic.
Per a Olbert Estrada, un militar de 53 anys, els èxits han estat superiors a les falles, en un continent molt endarrerit en educació i salut. "Cal ser agraït amb Fidel (...) Nosaltres som cinc germans i l'únic que va estudiar vaig ser jo perquè vaig néixer després de la revolució", ha explicat Estrada, que treballa com a cap d'una gasolinera al poble de Contramaestre, on nens amb uniforme escolar entonaven càntics d'homenatge a Castro.
En els seus últims anys, Castro va canviar el seu clàssic uniforme militar verda olivera per pantalons i esportives i va abandonar els seus discursos per la ploma per criticar esporàdicament al seu enemic ideològic els Estats Units, amb qui el seu germà va restablir relacions diplomàtiques el 2015 després de més de mig segle d'hostilitats.
El poble cubà ultima els preparatius per dir l'adéu definitiu a Fidel Castro
Després de quatre dies i més de 1.000 quilòmetres, les cendres han fet a la inversa el trajecte de la caravana de la revolució de 1959 que va fer Fidel
ARA A PORTADA
Publicat el 03 de desembre de 2016 a les 19:50
Et pot interessar
-
Internacional Rússia posposa fins divendres les converses amb Ucraïna per intentar aturar la guerra
-
Internacional Detingut el cofundador d'una famosa marca de gelats per protestar per Gaza als Estats Units
-
Internacional El Papa rep la cúpula de l'Opus Dei
-
Internacional Revés de la justícia europea a Von der Leyen per ocultar missatges amb el cap de Pfizer
-
Internacional Un terratrèmol de magnitud 6 al Mediterrani activa l'alerta per tsunami a Grècia
-
Internacional Així es prepara l’Opus per gestionar un altre Papa reformista