
"Cas únic i irreproduïble". Amb aquestes paraules va qualificar ahir el portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Philip Crowley, la independència de Kosovo. Un periodista espanyol li va demanar en roda de premsa si el dictamen del Tribunal Internacional de Justícia podia donar ales als processos d'independència de Catalunya i País Basc. Crowley va respondre que el cas kosovar no es podia traslladar “a cap altra situació”. Tot i això va instar a l'Estat espanyol a reconèixer la sobirania de l'exprovíncia sèrbia.
També el president de la Generalitat, José Montilla, ha declinat fer paral·lelismes entre Catalunya i Kosovo. “Tenen poques coses en comú” ha afirmat en una entrevista a Punto Radio. Montilla ha assenyalat que “els Balcans van viure una situació de confrontació, de guerra civil i l'existència d'un règim opressiu com la Sèrbia de Milosevic que no tenen res a veure amb la Catalunya i l'Espanya del 2010”.
En canvi, els partits nacionalistes han assenyalat el precedent i el fet que la sentència del TIJ marca les regles del joc dels processos independentistes. CDC, tot i reconèixer que les situacions de Kosovo i Catalunya no tenen res a veure, considera que el dictamen avala el dret dels pobles a decidir el seu futur. Joan Puigcercós, president d'ERC, ha afirmat que “ara tenim cobertura jurídica internacional” mentre que Reagrupament ho considera un “dia històric”. A més, insta als estats que encara no ho han fet -entre els quals l'espanyol- a reconèixer Kosovo tal com haurien de fer si el Parlament de Catalunya proclama unilateralment la independència tal com propugna la formació de Carretero.