Europa fracassa en l'intent de regular el mercat elèctric

La proposta per prorrogar les subvencions al carbó i la defensa de França de les nuclears divideixen els ministres dels 27

  • Reunió dels ministres d'Energia de la Unió Europea celebrada a Brussel·les -
Publicat el 19 de juny de 2023 a les 19:24
Els ministres d'Energia de la Unió Europea (UE) no han estat capaços aquest dilluns de pactar una posició comuna sobre la reforma del mercat elèctric. En la reunió a Luxemburg, els titulars d'Energia del bloc no han pogut resoldre les discrepàncies sobre la proposta d'incloure una pròrroga a les subvencions al carbó i sobre la defensa francesa de les nuclears.

Davant la manca d'acord, la presidència sueca ha decidit concloure la trobada i traslladar la qüestió als ambaixadors per polir la proposta. "És bo donar una mica més de temps per trobar la manera correcta d'avançar", ha dit la ministra sueca d'Energia, Ebba Busch.

Concretament, les diferències entre els 27 s'han centrat en els anomenats contractes per diferència, a través dels quals els estats acorden amb els generadors un preu fix de compravenda de l'electricitat en un termini determinat i després se'ls retorna la diferència si el preu real ha estat diferent de l'establert. En aquest punt, les divergències es troben en si aquests contractes s'apliquen, com demana França, a les nuclears que allarguin la seva vida útil o ampliïn la seva capacitat. La posició francesa xoca amb països com Alemanya, Espanya o Luxemburg.

[noticiadiari]2/233184[/noticiadiari]
L'altre punt de conflicte és sobre els mecanismes de capacitat, és a dir, els sistemes per cobrir les necessitats energètiques quan les renovables no arribin a fer-ho. Amb l'objectiu de sumar Polònia a l'acord, la presidència sueca ha posat sobre la taula poder continuar subvencionant les plantes elèctriques de carbó, cosa que ha topat amb la negativa també de Luxemburg.

Davant la crisi per l'augment del preu de l'energia, la Comissió Europea va presentar una proposta de reforma del mercat elèctric que busca que els preus siguin més estables i predictibles, així com impulsar les inversions en energia renovable. La negociada aquest dilluns pels ministres és la posició negociadora del Consell en les converses amb el Parlament Europeu per pactar la reforma final. Amb la manca d'acord aquest dilluns, els estats continuaran les converses per fixar la seva posició, mentre la cambra encara ha d'examinar l'esborrany de proposta del ponent per pactar la seva posició negociadora.