Execucions a Arkansas amb injecció letal abans que caduqui l'anestèsic

L'estat nord-americà planifica vuit execucions per tal que no expiri el tranquil·litzant | De moment se n'han executat tres i suspès quatre, i el vuitè condemnat està previst que sigui ajusticiat el pròxim dijous

Publicat el 25 d’abril de 2017 a les 15:52

La pena de mort és legal a 31 dels 50 estats nord-americans. Foto: Europa Press


Després de dies de tensió i suspens, Arkansas, un dels 50 estats nord-americans, va executar ahir dos reus: Jack Jones i Marcel William. Ha estat la primera doble execució al país des de l'any 2000. Jones i Williams estaven inclosos en una llista feta per les autoritats estatals on planejava l'execució de vuit reus en dues setmanes (dos per nit en quatre dies) perquè el seu estoc de midazolam, un sedatiu que s'utilitza en la injecció letal, caduca a finals d'abril.

Enmig de la controvèrsia que ha provocat la decisió, les autoritats d'Arkansas defensen que, arran de l'escassetat regular del sedatiu, no estan en condicions de saber si podran obtenir-ne més. Els advocats dels vuit presoners s'han mobilitzat per impedir les execucions i de moment n'han aturat quatre, totes previstes per a la setmana passada.

D'altra banda, la justícia no va aturar l'ajusticiament de Ledell Lee dijous passat, que va significar la primera execució a Arkansas en dotze anys. La pròxima execució està prevista per aquests dijous.

Dues execucions entre polèmica

El suspens afegit en les execucions d'ahir el va provocar una decisió judicial que va paralitzar temporalment el segon ajusticiament una hora després de la primera execució. A les 19:06 hores (les 2:00 hora catalana), van injectar l'anestèsic a Jack Jones però, segons els advocats de William, que van presentar una queixa a la jutge federal Kristine Baker, l'execució va ser "tortuosa i inhumana". Jones, que portava dues dècades al corredor de la mort per violació i assassinat d'una dona, va ser declarat mort a les 19:20h.

Davant les queixes dels advocats, la jutge Baker va emetre un ordre d'emergència temporal per frenar l'execució de Marcel William, també condemnat per violació i assassinat i al corredor de la mort en els últims 20 anys. El que buscava Baker era tenir temps per estudiar si la primera execució va ser anticonstitucional, si van existir irregularitats.

En l'ordre, Baker especifica que, segons els advocats, en l'execució de Jones no es van realitzar les comprovacions necessàries i que cinc minuts després d'administrar l'anestèsic, un dels tres fàrmacs que formen la injecció letal, el reu seguia movent els llavis, "signe inequívoc" que estava conscient. Poques hores després, la mateixa jutge Baker va suspendre l'ordre i Marcel Williams va ser executat a les 22:16 hores i declarat mort 17 minuts després (a les 5:33 hora catalana).

La pena de mort als Estats Units i al món

La pena de mort, amb una història llarga als EUA, és legal a 31 dels 50 estats nord-americans. Els últims en eliminar-la han estat Nou Mèxic (2009), Maryland (2013) i Nebraska (2015) mentre que Pennsilvània va imposar una moratòria l'any 2015. En el cas de Nou Mèxic i Nebraska, l'abolició no és retroactiva, és a dir, que els reus al corredor de la mort poden ser executats. Per altra banda, el governador de Maryland va commutar la condemna a mort dels quatre presoners del seu estat.

Actualment hi ha 2.902 persones al corredor de la mort a presons nord-americanes (dades fins a l'1 d'octubre de 2016). Els Estats Units, des del 1976, ha executat 1.448 persones, encara que en els últims anys han disminuït significativament (del màxim històric de 98 persones l'any 1999 a 20 l'any passat). En el que portem del 2017, set persones han estat executades.

Amnistia Internacional va publicar un informe on calculava que 1.032 persones van ser executades l'any 2016 en 23 països, una xifra que exclou els ajusticiaments a la Xina perquè en ser un secret d'estat se'n desconeixen les dades, encara que es creu que poden ser milers. A més, 3.117 persones van ser condemnades a mort en 55 països.

Exceptuant la Xina, Amnistia Internacional destaca que el 87% de les execucions es van realitzar a l'Iran (567), l'Aràbia Saudita (154), l'Iraq (88) i el Pakistan (87).