França s'està quedant sense mostassa de Dijon: quin és el motiu?

Les llavors provenen del Canadà, on diverses onades de calor han afectat la collita; i d'Ucraïna i Rússia, que es troben en guerra

Publicat el 23 d’agost de 2022 a les 07:48
La mostassa de Dijon és la salsa estrella de la gastronomia francesa. De fet, es calcula que cada ciutadà del país menja un quilo de mostassa cada any. Ara, però, França s'està quedant sense la salsa que porta el nom d'una de les seves ciutats. El motiu és que, en realitat, fa gairebé quatre dècades que la producció de la mostassa de Dijon depèn poc de Dijon.

Les llavors per fer aquesta emblemàtica mostassa es cultiven des dels anys vuitanta al Canadà. Allà, als territoris d'AlbertaSaskatchewan, diverses onades de calor han reduït molt la collita i, segons el The New York Times, durant el 2022 s'han collit la meitat de les llavors que en altres anys.

A més, hi ha hagut un segon component que ha acabat de rematar la producció de mostassa de Dijon. A banda del Canadà, els altres productors d'una de les llavors bàsiques per elaborar en aquest cas la mostassa anglesa són Ucraïna i Rússia. Per motius evidents de la guerra, la producció també s'ha vist dràsticament disminuïda en aquests dos territoris. És per això, que els que produïen aquesta mostassa han recorregut al mercat canadenc.

Per si no fos suficient, cal sumar-li a tot això dos factors que han afectat l'economia mundial. El primer ha estat la crisi ocasionada per la Covid, i a la que posteriorment ha calgut sumar-hi l'escassetat de productes per la crisi de subministraments. Tot plegat, un còctel perfecte perquè França s'estigui quedant sense la salsa més emblemàtica de la seva gastronomia.

[plantillavirals]