Tretze regions, tretze curses electorals. Aquest diumenge, se celebra la segona volta de les eleccions regionals a França. En total, seran deu pugnes triangulars, dos duels i una batalla a quatre. Del mapa resultant, se’n trauran conclusions sobre la correlació de forces de cara a les presidencials de la primavera del 2017, que prometen ser molt intenses.
La victòria del Front Nacional en la primera volta ha suposat un gerro d’aigua freda per a les formacions democràtiques de dreta i esquerra. Aquesta ha estat una setmana de recomposició de forces. La majoria d’enquestes assenyalen resultats ajustats, però hi ha la sensació que el Front Nacional no té garantida la victòria ni tan sols en les regions on ha obtingut un resultat més espectacular, bàsicament dues, Pas de Calais i la Provença-Alps-Costa Blava, on va superar el 40%.
Les dues Le Pen
Un sondeig de TNS Sofres va oferir un possible resultat a la regió del nord, on Marine Le Pen aspira a la presidència de Pas de Calais enfront un pes pesant de la dreta tradicional, Xavier Bertrand, un polític molt ambiciós, que podria impoar-se per un 53/47%.
A la regió de PACA (Provença-Alps-Costa Blava), una néta de Jean Marie Le Pen, Marion Maréchal-Le Pen, defensa la bandera del Front Nacional en un pols agressiu amb Christian Estrosi, baró conservador de Niça. Estrosi és un polític molt a la dreta, que ha mantingut posicionaments bastant recalcitrants. Ha estat dels qui més es van oposar, en els rengles de la dreta a l’Assemblea Nacional, a reconèixer la igualtat de drets per les parelles homosexuals. Fa anys va defensar la reintroducció de la pena de mort i recentment va equiparar les amenaces de l’islamisme a una tercera guerra mundial. Aquests dies, obligat a competir contra una Le Pen, Estrosi apel·la als valors de la República contra la intolerància. El PSF ha retirat la seva candidatura per facilitar-li la feina.
Combat igualat entre dreta i Esquerra a Ile de France
Una de les triangulars on les forces estan més equilibrades entre l’esquerra i la dreta, amb el Front Nacional tercer, és Ile de France, la regió que inclou París. Els socialistes necessiten imposar-se aquí per escenificar que conserven un pes regional rellevant en el conjunt de l’hexàgon. El seu candidat és Claude Bartolone, president de l’Assemblea Nacional (25% en la primera volta), qui ja ha rebut el suport del Front d’Esquerres i Els Verds. Valérie Pécresse (30,51% diumenge passat) és la candidata d’Els Republicans. Més endarrere hi ha la candidatura lepenista de Wallerand de Saint-Just (18%).
Hollande i Sarkozy, en situació compromesa
François Hollande sap que un resultat dolent erosionarà la seva presidència. El primer ministre, Manuel Valls, és conscient que a França el cap del govern fa de fusible: quan el president se sent acorralat, nomena un nou primer ministre. No sembla que s’arribi a això. En tot cas, en moments en què cal més que mai la unió de les esquerres, Valls –un polític de l’ala més dretana del seu partit- no està en la millor de les situacions possibles. Fa uns dies, el setmanari satíric Le Canard Enchaîné el caricaturitzava dient que Valls, per aturar el Front Nacional, fins i tot estava disposat a votar el Partit Socialista…
Nicolas Sarkozy, per la seva banda, ha fet una crida a tots els desencantats amb els socialistes a votar per les candidatures que presenten Els Republicans. En declaracions al diari Le Figaro, l’òrgan de la burgesia benpensant, l’expresident ha dit que “l’única alternativa creïble som nosaltres”.
Sarkozy sap que se la juga, i molt, aquest diumenge. Si la dreta no remata, o les triangulars acaben donant al PSF alguna presidència regional imprevista, l’autoritat del dirigent conservador quedarà en entredit. Per això ha advertit greument contra el perill d’un triomf del FN: “Una victòria del Front seria el desordre”, ha exclamat apel·lant a la França conservadora, la que no vol sorpreses i albira per un retorn de "Sarko" a l’Elisi la primavera del 2017. Però on és ja l’ordre i l’estabilitat en aquesta França agitada, amb una ciutadania que bull entre el temor i la necessitat de trobar un escalf de lideratge. És en aquesta olla d’ingredients on el lepenisme espera preparar la seva cuina indigesta.
Encara falta molt per les eleccions presidencials. Si una setmana és un llarg termini en política, com digué el premier britànic Harold Wilson, un any i mig pot ser una eternitat.
França vota a la segona volta de les regionals pensant en les presidencials del 2017
Els resultats definiran la força dels lideratges d’Hollande i Sarkozy | Les triangulars en deu de les 13 regions donen opcions al Front Nacional, però també als socialistes | Marine Le Pen no té assegurada la victòria a Pas de Calais malgrat arrasar a la primera volta
Ara a portada
-
Societat Més romana que espanyola: l'Església catalana, davant del Vaticà post-Francesc Pep Martí i Vallverdú
-
Internacional «Vladímir, para!»: Trump exigeix a Putin que signi ja un acord de pau després de l'atac rus a Kíiv Redacció
-
-
-
Política Un altre triple salt mortal de Sánchez: fer de la necessitat virtut amb la despesa militar Tania Tapia Díaz
Publicat el 12 de desembre de 2015 a les 10:30
Actualitzat el 13 de desembre de 2015 a les 20:24
Et pot interessar
-
Societat El taxista agredit per un motorista a Barcelona va morir per un cop de cap contra el terra
-
Societat Una mestra interina reclama 65.000 euros per no haver-se pogut estabilitzar després de 18 anys
-
Societat Troben part d'un vaixell de fa cinc segles en unes obres a Barcelona
-
Societat UGT reclama que es prohibeixin les bonificacions de les multes per accident laboral mortal