El vicepresident egipci Omar Suleiman i els líders de l'oposició, entre els quals els Germans Musulmans, han acordat aquest diumenge la creació d'un comitè d'experts per presentar una reforma constitucional. Els canvis previstos en la Carta Magna haurien d'eliminar les restriccions vigents a la presentació de candidatures per a les eleccions. Suleiman ha rebutjat la proposta d'una part de l'oposició d'assumir la presidència del govern fins a les eleccions, de forma que Hosni Mubarak manté el càrrec. Als carrers del Caire torna mica en mica la tranquil·litat aquest diumenge amb l'obertura de comerços i oficines bancàries, on s'han registrat llargues cues per extreure diners.
El vicepresident egipci i els Germans Musulmans, organització prohibida pel règim de Mubarak, han escenificat els aires de canvi que es comencen a apreciar a Egipte. Govern i oposició han mantingut una primera reunió, amb els suport dels EUA, en la qual han decidit crear un comitè d'experts per reformar la Constitució.
Les esmenes pactades haurien de permetre ampliar la presentació de candidatures, fins ara restringida a determinades elits vinculades al règim de Mubarak. És un pas clau per aplanar el camí cap a les eleccions justes i democràtiques que reclama el poble egipci i la comunitat internacional, i que estan previstes pel setembre.
A la sortida, un portaveu dels Germans Musulmans ha destacat l'atmosfera "positiva" de la reunió, celebrada en una sala dominada per un gran retrat de Mubarak, malgrat que no han vist acomplerta la petició de dimissió del rais egipci.
Les organitzacions de joves opositors, no presents a la reunió, han criticat que una part de l'oposició hagi accedit a parlar amb el govern de Mubarak. "Rebutgem qualsevol diàleg o negociació mentre Mubarak estigui al poder", ha exclamat Mohamed Adel, portaveu de l'organització Sis d'Abril, segons informa Reuters.
El New York Times i algunes capçaleres alemanyes especulen amb la possibilitat que Alemanya aculli a Mubarak. Un opció és que el rais, que ha seguit tractaments mèdics a Alemanya en alguna ocasió, viatgi de nou al país per a una revisió mèdica i es quedi un temps més en terres alemanyes.
De moment, però, el rais egipci no abandona la cadira i tampoc no està previst que el rellevi el seu vicepresident. Suleiman, nomenat vicepresident fa unes setmanes per neutralitzar la crisi política, ha rebutjat aquest diumenge la proposta d'una part de l'oposició de liderar un govern de transició, informa la BBC.
Al Caire, l'activitat ha tornat a la normalitat aquest diumenge, primer dia laboral de setmana. A les oficines dels bancs, que portaven dotze dies tancats, s'han creat llargues cues per retirar diners.
A la plaça Tahrir, centre neuràlgic de les protestes, els manifestants s'han anat retirant però estan disposats a mantenir les concentracions fins que no hi hagin eleccions, inicialment previstes pel setembre. Mohamed al-Baradei, el Nobel de la Pau erigit com a portaveu de les protestes, ha afirmat que es mantindrà un nucli dur de protestants que continuaran fent actes de forma periòdica.