Gran manifestació a Roma per protestar contra les fosques perspectives laborals

Treballadors i estudiants acusen Berlusconi de retallar despeses en benestar social i educació

Publicat el 27 de novembre de 2010 a les 19:54
Desenes de milers d'italians s'han manifestat aquest dissabte a Roma, en una marxa organitzada pel principal sindicat d'Itàlia, la CGIL, per protestar contra les difícils perspectives de treball i exigir més drets pels treballadors. Grups d'estudiants contraris a la reforma universitària que s'està debatent al parlament italià també s'han unit a la manifestació pacífica, que ha suposat talls de trànsit a la capital italiana. Els manifestants han mostrat banderes vermelles i pancartes i han acusat el govern del primer ministre Silvio Berlusconi de retallar les despeses en benestar social i educació i de fer ben poca cosa per fomentar l'ocupació i el creixement econòmic, segons explica Reuters.

"Itàlia no mereix aquesta classe política", ha dit la líder de la CGIL, Susanna Camusso, en el seu discurs a la plaça de Sant Giovanni, un cop acabada la marxa al centre de Roma. "En dos anys, aquest govern no ha fet res per l'ocupació", ha lamentat Camusso. Tal com recull l'agència italiana de notícies Ansa, la CGIL s'ha compromès a lluitar pels joves i pel treball.

Itàlia ha retallat despeses i això l'ha ajudada a enfrontar-se a la crisi financera d'una millor manera que altres països europeus. La tercera economia més forta de la zona euro ha evitat les turbulències dels mercats que han afectat països com Grècia i Irlanda. Aquest fet no ha evitat, però, les protestes de treballadors i estudiants, descontents amb el mercat laboral.

Tot i això, les protestes de treballadors i estudiants arriben en un moment difícil per a Berlusconi, que s'afronta a un vot de confiança el proper 14 de desembre que podria desembocar en eleccions anticipades. El govern de Berlusconi s'ha vist debilitat pels escàndols de corrupció, sexe i lluites internes de la coalició, així com el lent creixement econòmic.

Durant el mes de setembre, la taxa de desocupació era del 8,3%, per sota de la mitjana del 10,1% de la zona euro. En canvi, el Banc d'Itàlia assegura que la xifra està per sobre de l'11% si s'inclou en els treballadors que cobren pagues reduïdes a canvi de no anar a la feina i aquelles persones que ja han abandonat la cerca de feina.