
Haití celebra aquest diumenge eleccions enmig de l'epidèmia de còlera i després que el país fos devastat per un terratrèmol el passat mes de gener. La comunitat internacional espera que l'elecció d'un nou parlament i president retornarà l'estabilitat a l'illa. El nou govern haurà de ser capaç d'administrar els mils de milions de dòlars que Haití va rebre per a la seva reconstrucció. Les tensions polítiques, la reconstrucció de tota la infraestructura del país i l'epidèmia de còlera, que ja ha acabat amb la vida de 2.000 persones, segons l'ONU, fa que molts ciutadans temin per unes eleccions turbulentes, que compta amb 18 candidats presidencials.
En representació del suport internacional, els cascs blaus de l'ONU (Organització de les Nacions Unides) donen suport a la policia haitiana per vetllar per a la seguretat i la protecció de més de 11.000 col·legis electorals amb 4,7 milions d'haitians cridats a les urnes.
Les enquestes col·loquen l'exprimera dama, Mirlande Manigat, per davant, però els comicis no tenen un clar candidat que destaqui per sobre dels altres, i tot apunta que el líder haitià es decidirà en una segona volta que se celebrarà el 16 de gener.
Manigat ha estat seguida a les enquestes d'opinió per Jude Celestin i Michel Martelly, una estrella de la música haitiana conegut com 'Sweet Micky'. Un altre candidat, l'advocat Jean-Henry Ceant, podria obtenir un bon resultat si rep el suport dels partidaris de l'exiliat expresident Jean-Bertrand Aristide.
El pitjor any de la història d'Haití
El president sortint, René Preval, ha descrit aquest 2010 com "el pitjor any de la història d'Haití". Preval, que no es pot tornar a presentar després d'haver governat durant dos mandats, ha demanat als haitians que votin "en pau" i que "evitin la violència".
Dies abans de les eleccions, la violència esporàdica, les emboscades a les caravanes de la campanya electoral, trets a l'aire i atacs a manifestants han acabat amb la vida de diverses persones i han augmentat la confusió i la tensió que envoltava l'organització de les eleccions.
Observadors electorals, experts de l'Organització d'Estats Americans, la comunitat del Carib, l'Associació d'Estats de parla francesa, la Unió Europea i diversos països europeus han enviat representació a Haití per observar el transcurs dels comicis i donar suport a les eleccions que marcaran una nova etapa per a l'illa.