Irlanda no és Espanya. Mentre Mariano Rajoy s’ha tancat en banda a anar a una sessió d’investidura, a Irlanda l’actual primer ministre, Enda Kenny, ja n’ha passat dues. Sense èxit, això sí. Dimecres, però, pot ser la tercera i la vençuda, després que els dos grans partits del país, el Fine Gael i el Fianna Fail, hagin arribat a un acord per facilitar el govern del primer.
Les eleccions del febrer passat van deixar un Dáil (parlament irlandès) ingovernable. Cap dels dos grans partits podia formar una majoria ni tan sols aliant-se amb un únic soci. El Fine Gael va obtenir 50 diputats; el Fianna Fail, fins ara a l’oposició, 44; el Sinn Fein, 23; el Partit Laborista, 7; l’Aliança independent (conservadors), 6; l’Aliança Anti Austeritat (esquerra), 6; Socialdemòcrates, 3; Partit Verd, 2, més un bloc ampli d’independents amb 17 escons. El Dail té 158 diputats i, per tant, en calen 80 per aixecar una majoria.
Similars i enemics històrics
El Fine Gael (Clan dels Irlandesos) i el Fianna Fail (Soldats del Destí) són les dues formacions sorgides de la lluita per la independència. Però mentre que un sector va signar l’acord amb Londres que acceptava la partició de l’illa (és a dir, l’Ulster continuaba dins del Regne Unit), un altre més radical s’hi va oposar. Els primers van fundar el Fine Gael i els segons el Fianna Fail. Aquest partit és el que ha governat més anys a Irlanda, i s’ha consolidat com el gran referent del nacionalisme més antibritànic, amb trets de moviment interclassista, mentre que el Fine Gael sempre ha aparegut com a més conservador. En un país que té també les seves paradoxes polítiques, el Fine Gael poques vegades ha quedat en primer lloc, i ha hagut de recórrer als pactes amb el Partit Laborista, que a Irlanda és un tercer partit. Aquesta coalició és la que va perdre les eleccions a Dublín el febrer.
Kenny ja ha afrontat dues sessions d’investidura. En la primera, va recollir el suport del seu partit i dels laboristes. En la segona, ni això, ja que només el van votar els cinquanta diputats del seu partit i un altre. També el líder del Fianna Fail, Michael Martin, es va sotmetre a una sessió d’investidura, però sense èxit. El Sinn Fein, enfortit com alternativa d’esquerres, s’oposa als dos grans partits, i els laboristes han quedat erosionats després de governar amb el conservador Kenny i haver donat suport a un impost sobre l’aigua molt impopular.
Al llarg de la segona quinzena d’abril, Fine Gael i Fianna Fail van obrir negociacions, que han anat avençant i han conclòs en un principi d’acord per permetre que Kenny pugui formar govern. Si no hi ha canvis de darrera hora, el Fianna Fail continuarà fora del govern, deixant que Kenny es vagi desgastant, però facilitarà al rival històric governar i aprovar els pressupostos.
Irlanda evita les eleccions després de dues investidures fallides
Els dos grans partits, ideològicament molt similars però enfrontats des de la independència, arriben a un principi d’acord | El Fianna Fail, a l’oposició, facilitarà un nou govern del Fine Gael amb Enda Kenny com a primer ministre
Ara a portada
-
Política ERC avala la nova injecció de crèdit d'Illa a canvi d'incidir en la resposta als aranzels Sara Escalera
-
Política L'oficialitat del català: entre la discreció i una pròrroga de Junts a Sánchez que no és eterna Bernat Surroca Albet
-
Societat Qui serà el nou Papa? Guia per entendre els equilibris d'una decisió transcendental Pep Martí i Vallverdú
-
-
Publicat el 02 de maig de 2016 a les 11:36
Actualitzat el 02 de maig de 2016 a les 12:08
Et pot interessar
-
Societat Canvis al bus nocturn de l'àrea de Barcelona amb dues noves línies
-
Societat Un de cada quatre catalans rep atenció d'alguna entitat social
-
Societat La impunitat d'una discriminació lingüística a l'hospital arriba als tribunals
-
Societat Interior rebutja la protesta a l'AP-7 i redirigeix els veïns a l'N-340 a Alcanar