Ja està en funcionament l'«arma de l'apocalipsi» de Rússia en ple rearmament nuclear

L'ús del míssil Posidó podria generar un "tsunami radioactiu" de fins a 500 metres d'altura

  • El submarí Belgorod, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 16 de gener de 2023 a les 17:56
L'"arma de l'apocalipsi" de Rússia ja és una realitat. El Kremlin ha fet aquest dilluns un pas més en la direcció del rearmament nuclear i les proves dels drons nuclears submarins Posidó ja han conclòs, cinc anys després que Vladímir Putin les presentés en societat. A partir d'ara, la flota russa i, concretament, el submarí K-329 Belgorod, disposen d'aquesta nova arma capaç de provocar un "tsunami radioactiu" de 500 metres d'altura.

Fa uns mesos, en plena guerra a Ucraïna, Rússia ja va fer una demostració de força en desplegar el submarí carregat amb el dron nuclear al mar Bàltic. Aleshores, l'OTAN va fer sonar les sirenes d'alerta i va remetre una nota d'intel·ligència als seus països membres per alertar de la mobilització del buc. És capaç de viatjar fins a 10.000 quilòmetres i colpejar amb una precisió total en qualsevol punt de l'àrea delimitada, quelcom que podria provocar una explosió prop de zones costaneres per causar el que es coneix com un "tsunami radioactiu".

Però com és realment aquest submarí i aquest míssil nuclear? Es tracta d'un buc de 184 metres d'eslora, 15 metres de mànega i pesa 30.000 tones. Pot viatjar a una velocitat de 60 quilòmetres per hora, pot passar fins a 120 dies sense tornar a la superfície i pot transportar fins a sis míssils Posidó. Fonts extraoficials asseguren que el submarí hauria estat a l'Àrtic des d'on hauria sabotejat el Nord Stream.

[noticiadiari]2/240041[/noticiadiari]
El seu principal perill és aquest amenaçador arsenal nuclear, una de les armes de les quals Putin havia advertit al món en el mateix discurs en què va anunciar la mobilització parcial de 300.000 reservistes per anar a la guerra d'Ucraïna. El Posidó és un projectil de 24 metres que pot portar un cap nuclear d'uns dos megatons, o el que equival a 2 milions de tones de trinitrotoluè (TNT).

L'abast de les conseqüències del seu llançament són, ara per ara, imprevisibles, però podria generar un "tsunami" de fins a 500 metres d'altura d'aigua radioactiva. Informes russos obtinguts per la BBC l'any 2015 asseguren que aquests míssils poden fer destrossar ciutats costaneres molt rellevants a nivell econòmic, deixant-les inutilitzables per qualsevol mena d'activitat durant molt de temps.

[plantillaucraina]