Aquest és l'any electoral d'Angela Merkel. Tot i que es troba en l'equador del seu mandat - va ser reelegida al 2009 i els propers comicis són l'any 2013 - durant tot el 2011 Merkel s'haurà d'enfrontar a eleccions regionals que tenen una lectura nacional. Les eleccions de Baden-Württemberg d'aquest diumenge són unes de les més significatives. Per assegurar-se la victòria de la CDU la cancellera ha fet un gir a la seva política i s'ha adaptat als desitjos populistes. Després de la tragèdia de Fukushima, Merkel ha decidit tancar temporalment diverses centrals nuclears alemanyes. L'oposició, i fins i tot un dels seus ministres, l'acusen de fer servir una estratègia electoralista.
De les set cites amb les urnes d'aquest 2011, la del Land Baden-Württemberg d'aquest diumenge és una de les més significatives. No només perquè aquesta regió del sud d'Alemanya és una de les més potents i riques del país, sinó també pel que representa per la CDU (Unió Demòcrata Cristiana), que governa el Land ininterrompudament des del 1953. Amb gairebé 11 milions d'habitants (7,8 milions estan cridats a les urnes), Baden-Württemberg podria girar-li l'esquena al seu president Stefan Mappus (CDU), i a la cancellera.
Segons les enquestes, la coalició que governa actualment, la CDU i els liberals (FDP), es trobaria darrera d'una possible coalició entre socialdemòcrates i verds. La polèmica sobre el projecte ferroviari 'Stuttgart 21', que s'arrossega des de fa mesos, és el principal entrebanc perquè la CDU continuï amb la seva hegemonia en aquest Land.
Perquè no s'acompleixin els presagis i la CDU perdi Baden-Württemberg, Merkel ha pres decisions que poden semblar contraproduents amb el que deia fa només mig any. A finals de setembre, el govern de Merkel va aprovar un nou pla estratègic amb el qual s'ampliava la vida de 17 centrals nuclears alemanyes, que es mantindran en funcionament entre 8 i 14 anys més del que estava previst.
Després de la tragèdia de Fukushima, al Japó, Merkel ha decidit tancar temporalment les set centrals nuclears que van començar a funcionar abans del 1980. La moratòria és de tres mesos i està a l'aire què passarà a partir de llavors. Alemanya, més que aplaudir el tancament de les centrals, retreu a la cancellera que prengués una decisió precipitada i electoralista quan faltaven només 15 dies per les eleccions de Baden-Württemberg.
La política exterior i la manera que té Merkel d'afrontar-la influeixen en les eleccions regionals. El mes de maig passat, la participació de Berlín en el rescat de Grècia va empipar els alemanys i els analistes van assenyalar aquest fet com un dels factors que va fer perdre punts a la CDU en els comicis de Renània del Nord-Westfàlia.
Aquesta vagada Merkel s'ha adaptat a la crisi nuclear del Japó per assegurar-se una victòria a Baden-Württemberg. Però amb el tancament provisional de les centrals nuclears Merkel no ha rebut els aplaudiments esperats, sinó que ha estat acusada d'electoralista i oportunista.
Les crítiques també arriben des de dins del mateix govern. El diari 'Süddeutsche Zeitung' va publicar unes declaracions del ministre d'Economia, el liberal Rainer Brüderle, que assegurava que el tancament de les centrals nuclears formava part d'una 'lluita electoral' de Merkel i que aquesta decisió no entrava dins d'una 'política racional'.
D'altra banda, la decisió de no intervenir militarment a Líbia també ha tingut una lectura electoralista. Conscient del caràcter anti-bel·licista dels alemanys, Merkel ha decidit no involucrar Alemanya amb els atacs aeris dels aliats a Líbia. Això ha aixecat sospites entre l'oposició, que ha tornar a acusar la cancellera de dur a terme una política exterior concreta per acontentar l'electorat de Baden-Württemberg.
El malson del projecte 'Stuttgart 21'
El projecte ferroviari que s'ha de dur a terme a la capital de Baden-Württemberg s'ha guanyat molts enemics i és un dels factors que, des de fa mesos, provoca que es pronostiqui una pèrdua de vots per la CDU.
El moviment 'Stuttgart 21' ha traspassat la frontera del Land, ha provocat greus enfrontaments entre policia i manifestants contraris a la infraestructura. La crispació fins i tot ha forçat la creació d'un mediador perquè suavitzi les relacions entre els defensors i els detractors de 'Stuttgart 21'.
El que havien de ser noves infraestructures ferroviàries ha generat un moviment social que s'oposa a 'Stuttgart 21' i que està estès a tot Alemanya. Els detractors critiquen la gran despesa econòmica que suposa en un moment de crisi i l'enderrocament de la històrica estació central de la capital de Baden-Württemberg.
Eleccions regionals amb lectura nacional
Cada Land, l'equivalent a les comunitats autònomes de l'estat espanyol, o ciutat que acull eleccions aquest 2011 suposa una nova prova per a la cancellera. Fins ara, la CDU de Merkel ha patit una derrota i s'ha crescut amb una victòria en eleccions regionals.
Els comicis a Hamburg van significar un cop baix per a la CDU, que va disminuir 20 punts. Merkel es va afanyar a treure-li ferro i va insistir que d'aquests resultats no es podia fer cap lectura a nivell nacional. Al Land Saxònia-Anhalt, en canvi, els cristianodemòcrates es van mantenir i tot apunta que renovaran la coalició amb els socialdemòcrates de l'SPD.
Aquest diumenge també se celebren eleccions regionals a Renània-Palatinat, un Land que ha quedat en un segon terme darrera del 'gegant' de Baden-Württemberg. Al maig serà el torn de Bremen, i al setembre els ciutadans tenen una cita amb les urnes a Mecklenburg-Pomerània Occidental, a la Baixa Saxònia i a Berlín.
Ara farà gairebé un any, al maig del 2010, que la CDU va perdre les eleccions regionals de Renània del Nord-Westfàlia, el que va suposar la pèrdua de la majoria al Bundesrat, la cambra alta. L'SPD, que va recuperar el poder d'un Land històricament socialdemòcrata, va vaticinar l'inici del final de la CDU a nivell nacional i van començar a mirar cap al 2013, data de les properes eleccions generals.
Cada vegada que tenen lloc eleccions regionals o locals aquestes es converteixen en un nou examen per a Angela Merkel, que intenta evitar els fracassos duent a terme una política "camaleònica". Cada cop que se celebren comicis esdevenen una nova oportunitat per a l'oposició per carregar-se d'arguments i per veure's més a prop d'un triomf nacional al 2013.