Els més de mil morts a causa d'un terratrèmol al Marroc han fet recordar una gran catàstrofe succeïda fa més de mig segle al mateix país. La tragèdia que s'està vivint des d'ahir divendres a les onze de la nit, s'assembla a la de l'any 1960, a Agadir, el més mortífer de la història del país.
Les xifres no seran, però, similars a la d'aquell moment, malgrat que la magnitud (7) a l'escala de Richter, un nivell històric, sí que ho és. Va ser un 29 de febrer de fa 63 anys quan un terratrèmol de 5,8 es va emportar les vides d'entre 12.000 i 15.000 persones. Tot plegat, a conseqüència dels esfondraments de les cases i edificis, el caos generat i les males infraestructures de la localitat situada a la costa oest del continent africà. Es calcula que prop de 35.000 persones es van quedar sense llar, sobretot a Talbordjt.
La virulència s'explica perquè es va qualificar d'X (Extrema) a l'escala de Mercalli per la poca profunditat de l'hipocentronota del terratrèmol. A banda, no va ser un fet aïllat: el 23 de febrer, sis dies abans, n'hi va haver un altre de menor intensitat, que ja feia preveure que alguna cosa més greu era a punt de succeir. El mateix dia 29, n'hi va haver un altre de més intensitat que l'anterior.
Més enllà de la magnitud, els experts apunten que els terratrèmols no són habituals a la zona on s'han produït -ni a Agadir ni tampoc a Ighil, a prop de Marràqueix-, sinó més aviat al nord del Marroc. La precarietat dels edificis de l'any 1960 es contraposa amb la dels més moderns, que estan millor preparats davant de moviments sísmics, si bé el nombre de víctimes és gairebé inevitable, donada l'hora nocturna dels fets, quan més persones solen ser a les seves cases.
Això sí: aquest cop, no ha caigut en ple Ramadà, i és que l'any 1960 els ciutadans d'Agadir van haver d'interrompre la litúrgia per tal de poder treballar sense problemes. Les conseqüències del terratrèmol van alertar llavors tot el país, que es va bolcar per ajudar els residents, i fins i tot van rebre la visita de la monarquia o d'exèrcits forasters.
Per si no n'hi havia prou, pocs dies més tard, el 2 de març, es va detectar un tsunami. Segons les cròniques locals, el moll d'Agadir es va tallar en dos pel fort onatge, però informes posteriors dels Estats Units van concloure que no hi havia cap prova que no fos causat per obres dins del mateix port.
La tragèdia d'Agadir: el terratrèmol de 1960 al Marroc que va deixar 15.000 morts i ara podria ser superat
Aquell any es va produir un dels capítols més foscos de la història del país

- Imatge de les conseqüències del terratrèmol d'Agadir, al Marroc, l'any 1960. -
- American Red Cross, Boston Metropolitan Chapter
Ara a portada
Publicat el 09 de setembre de 2023 a les 13:50
Et pot interessar
-
Internacional Qui pagarà el funeral del papa Francesc? El seu testament ho revela
-
Internacional Almenys un mort i tres ferits en un atac amb ganivet en un institut de França
-
Internacional El govern de Putin retira de les biblioteques dues novel·les catalanes
-
Internacional Rússia llança un dels pitjors atacs a Kíiv des de l'inici de la guerra