La UE reconeix l'oposició líbia

Publicat el 11 de març de 2011 a les 16:40
Bombardeig a prop de Ras Lanouf aquest divendres. Foto: AFP.

El Consell Europeu ha demanat per unanimitat la sortida del coronel Gaddafi i els seus sequaços del poder a Líbia. "Gaddafi ja no és un soci per a Europa", ha dit Nicolas Sarkozy en la roda de premsa a la sortida de la reunió d'urgència del Consell. "El Consell Europeu ha decidit reconèixer i fomentar el Consell Nacional de Transició com a interlocutor polític", tal com ja va avançar ahir França, encara que no ho ha fet com a "únic" interlocutor —com en el cas dels gals.  Igualment, s'ha anunciat una cimera entre la UE, la Lliga Àrab i la Unió Africana en les pròximes setmanes per prendre decisions conjuntes.

Tanmateix, tot i que el president francès ha reconegut que hi ha acord a la Unió sobre la intervenció política, diplomàtica i humanitària, no passa el mateix amb una possible operació militar de "defensa", que ara també recolza David Cameron "Si veiéssim que els avions i els helicòpters del senyor Gaddafi que massacren la població civil que es manifesta pacíficament i indenfensa, què hem de fer: quedar-nos mirant les imatges a la tele o actuar?", ha manifestat Sarkozy. L'opció militar, però, es vista amb escepticisme per la cancellera alemanya Angela Merkel.

Segons els analistes, l'ús del condicional ("si veiéssim") és una mena d'eufemisme per amagar el fet que ni Sarkozy ni Cameron han pogut convèncer no ja els altres socis de la Unió Europea sinó llurs propis aliats polítics als governs i als parlament nacionals. Però Sarkozy ha volgut aclarir que ni a Egipte ni a Tunísia, després de les grans manifestacions de massa, tot i els enfrontaments i la brutalitat policíaca, no es va bombardejar la població, com sí que ha passat a Líbia. "La repressió no té res a veure", ha dit Sarkozy.

Mentre es produïa aquesta roda de premsa, l'important enclau petrolier de Ras Lanouf encara resisteix els violents atacs -per terra, mar i aire- de les forces lleialistes i els mercenaris del líder àrab. De fet, si cau Ras Lanouf Bengasi perilla de ser atacada igualment per les forces militars de la dictadura líbia.

Encara, un altre important aspecte ha fet saltar les alarmes en els cercles internacionals: la possibilitat que Moammar al-Gaddafi encara conservés armes químiques, malgrat que teòricament se n'hauria desfet sota observació internacional. El mateix president francès ha dit que tot i que tothom sap que el règim libi es va desfer de les armes nuclears "no hi ha informacions precises sobre les armes químiques".

D'una altra banda, el nou emissari de l'ONU per Líbia, el jordà Abdul Ilah Khatib, serà a Trípoli a principis de la pròxima setmana i transmetrà la inquietud internacional a propòsit de la repressió menada per Moammar al-Gaddafi, segons que ha indicat el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.