Internacional

La Xina i els EUA ratifiquen l'acord sobre el canvi climàtic de París

Els dos països són els més grans contaminadors del món | Per què entre en vigor necessita que 55 es comprometin amb el pacte

ARA A PORTADA

Publicat el 03 de setembre de 2016 a les 17:46
La Xina i els EUA, els dos més grans contaminadors del món, han anunciat aquest dissabte que han ratificat l'acord tancat el passat 12 de desembre en la conferència internacional de París per lluitar contra el canvi climàtic.

El gegant asiàtic ha anunciat aquest dissabte que el Parlament ha donat el seu vistiplau a l'esborrany del tractat "per ratificar-lo", en l'acte de tancament de la sessió bimensual del Comitè Permanent del Congrés Nacional Popular, segons ha informat l'agència de notícies xinesa, Xinhua. Hores després, els Estats Units han anunciat que han decidit sumar-se al gegant asiàtic i que els dos països han enviat ja els seus instruments de ratificació al secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, que exerceix de dipositari de l'acord de París.

Xina i EUA produeixen el 38% de gasos d'efecte hivernacle mundials 

"El fet que els dos majors emissors (de gasos contaminants) hagin fet aquest pas junts i l'hagin fet aviat, hauria de donar confiança a la comunitat internacional", ha dit l'assessor presidencial dels Estats Units en la matèria, Brian Deese, en declaracions a la premsa. I és que s'espera que el pas dels dos països, que generen entre ells el 38 % del total d'emissions de gasos d'efecte hivernacle del món, podria portar altres estats reticents, com l'Índia, el Brasil o el Canadà, també entre els més contaminants, acceptar el tractat.

La Xina i els Estats Units ja s'havien compromès a cooperar en dos acords internacionals sobre el clima: una esmena del Protocol de Mont-real per protegir la capa d'ozó i un altre per reduir les emissions contaminants de l'aviació civil. "Esperem una onada de ratificacions en l'última setmana de setembre", ha dit Bill Hare, director executiu de Climate Analytics, en al·lusió a la data en què tindrà lloc la 71a sessió plenària de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Ban ha avançat aquest dissabte des de la Xina, on ha viatjat per assistir a la cimera del G20, que organitzarà una trobada d'alt nivell a Nova York per convidar els líders internacionals a ratificar l'acord de París.

El tracte no entrarà en vigor fins que 55 estats l'hagin ratificat

Durant la conferència internacional de París, 200 països es van comprometre amb l'acord sobre clima per reduir els gasos d'efecte hivernacle i mantenir l'augment de la temperatura global per sota dels dos graus celsius. Prop de 180 països l'han signat, Tanmateix la signatura no és vinculant si no es ratifica. El tractat entrarà en vigor quan ho hagin fet almenys 55 estats i que en total aquests que sumin el 55 % de les emissions globals. Actualment 26 països ho han fet que acumulen el 39.06€ de les emissions totals. Espanya, per exemple, l'ha signat però no ratificat."Sembla que l'acord de París entrarà en vigor abans que acabi l'any, a la velocitat de la llum, si es compara amb altres tractats internacionals", ha valorat Li Shuo, assessor climàtic de Greenpeace.