L'acusació contra Michel Temer per corrupció torna la inestabilitat al Brasil

La inspecció del Tribunal Suprem al president obre una nova escletxa al govern del país, envoltat de casos de corrupció | L'oposició al Parlament demana la destitució del president just un any després de sol·licitar la de Dilma Rousseff, apartada del càrrec a l'estiu passat

Publicat el 19 de maig de 2017 a les 17:16

El president brasiler, Michel Temer Foto: Europa Press


Un any després de l'impeachment de l'expresidenta Dilma Rousseff, el president del Brasil, Michel Temer, és l'objectiu d'una investigació del Tribunal Suprem del país per una suposada trama de suborns. Temer (76 anys), que ha manifestat rotundament que no dimitirà, es troba en un dels moments més baixos de la seva presidència, que va heretar de Rousseff per ser el seu vicepresident.

La investigació sobre Temer s'ha intensificat després de la publicació, per part del Tribunal Superior Federal, d'una gravació de 40 minuts en què s'escolta Temer i un dels propietaris de la principal productora de carn del món, l'empresa brasilera JBS, Joesley Batista.

En la conversa, Batista i Temer parlen sobre pagaments il·legals a expresident de la Cambra de Diputats Eduardo Cunha, empresonat amb una condemna de 15 anys per l'escàndol Petrobras, per convèncer-lo que no fes de testimoni en un cas de corrupció. Cunha també va ser el principal promotor de la destitució de Rousseff.

Després que la gravació sortís a la llum, Batista va emetre un comunicat en què reconeixia els pagaments "indeguts" a actors polítics. Tot i això, el president Temer assegura que la cinta no l'incrimina i que la seva frase, "això ho has de mantenir, d'acord?", faria referència a mantenir les bones relacions de l'empresari amb el polític i no sobre els pagaments.

Al cercle judicial sobre Temer se suma la destitució, aquest dijous, del senador Aecio Neves, que va ser gravat demanant 2 milions de reials (530.800€) en suborns de l'empresa JBS. A més, el diputat Rocha Loures, un dels confidents de Temer, ha estat apartat del carrec després que, suposadament, negociés un suborn de 500.000 reials (132.700 €) a la setmana durant 20 anys de JBS a canvi de la seva influència amb el president i de la seva intervenció a l'oficina de comerç.

Arran de l'escàndol, diputats de l'oposició han demanat formalment la destitució de Temer, que suposa la segona vegada que es demana contra el president. L'anterior petició d'impeachment va ser l'abril de l'any passat, quan Temer encara era el vicepresident interí mentre es produïa el judici polític a Rousseff, per aprovar quatre crèdits públics sense l'autorització del Congrés.

A més dels efectes polítics, la decisió del Tribunal Suprem ha fet trontollar la borsa brasilera, que s'ha desplomat un 10% en la seva obertura, la pitjor en nou anys. A més, al cas de Temer s'ha de sumar també la investigació oberta sobre l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva, involucrat a l'escàndol Petrobras.