L'Eurogrup es reuneix sense Varoufakis per discutir el «pla B» sobre Grècia

Dijsselbloem acusa Grècia de "trencar les negociacions" i el ministre grec avisa que la negativa perjudica la "credibilitat" dels ministres de l'euro

Publicat el 27 de juny de 2015 a les 16:33

Yanis Varoufakis, a l'Eurogrup de Brussel·les Foto: ANC


L'Eurogrup ha rebutjat la petició del govern grec d’ampliar "un parell de setmanes" el programa de rescat, segons ha explicat Yannis Varoufakis, per donar temps a Grècia a celebrar el referèndum, previst el 5 de juliol. "El rebuig de l'Eurogrup d'ampliar l'extensió un parell de setmanes per permetre al poble grec donar el seu veredicte sobre les propostes perjudicarà la credibilitat de l'Eurogrup com a unió democràtica i em temo que el dany serà permanent", ha dit el ministre de Finances grec des de Brussel·les.

El president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, ha acusat Grècia de "trencar les negociacions" i ha dit que als ministres de l'euro els va "sorprendre negativament" l'anunci del referèndum fet pel primer ministre grec, Alexis Tsipras. Dijsselbloem ha avisat que "és la responsabilitat del govern grec, en qualsevol situació, fer front a les seves obligacions", en referència als propers pagaments, de 1.500 milions d'euros, que ha de fer a l'FMI. Dijsselbloem ha afegit que després del referèndum "segueix sent responsabilitat del govern grec complir els seus compromisos".

El responsable de l'Eurogrup ha advertit al parlament grec que valori "els riscos que vindran en les properes setmanes" si Grècia decideix tirar endavant amb el referèndum. Els diputats, segons Dijsselbloem, han de considerar on eren les negociacions, "si han estat ben informats" i valorar "els riscos". L'holandès ha avisat que en el període entre la finalització del programa, aquest dimarts, i el referèndum, diumenge, "la situació a Grècia es deteriorarà molt ràpid". "Com creu el govern grec que sobreviurà i gestionarà els seus problemes en aquest període? No ho sé", ha dit Dijsselbloem.

Les darreres propostes de l'Eurogrup, ha remarcat Dijsselbloem, ja incloïen la "màxima flexibilitat" que els ministres estaven disposats a oferir a Grècia, tot i que les discussions no estaven tancades i no eren "definitives". "Però el govern grec ha trencat el procés, ha rebutjat les propostes", ha lamentat. El ministre grec, Yannis Varoufakis, ha dit que en les properes hores i jornades, els responsables de l'euro i els grecs podrien seguir negociant i que el govern d'Atenes està preparat per canviar la seva recomanació de vot al referèndum del 'no' al 'sí' en cas que hi hagi millores en les propostes de Brussel·les.

El president de l'Eurogrup ha advertit, però, que fins i tot en cas que els grecs votessin 'sí' al referèndum, seria complicat, ja que l'actual govern de Syriza té un "problema de credibilitat" i els seus creditors no confiarien que implementés les mesures exigides per les institucions.

El comunicat de l'Eurogrup

Arran de la crisi amb Grècia, l'Eurogrup ha emès un comunicat que firmen 18 dels 19 ministres d'Economia i Finances de la Zona Euro, és a dir, tots menys el grec. En el comunicat, els ministres diuen que "tot i els esforços a tots nivells i el suport total de l'Eurogrup" el govern grec "ha trencat les negociacions durant la nit del 26 de juny de forma unilateral".

Els ministres recorden en el comunicat "les transferències financeres significatives i el suport ofert a Grècia en els darrers anys" i lamenten que ells han estat oberts "fins l'últim moment per donar més suport al poble grec a través d'un programa orientat cap al creixement".

"L'Eurogrup pren nota de la decisió del govern grec de presentaran una proposta de referèndum, que s'espera que es celebri el diumenge 5 de juliol, després de la data d'expiració del programa", assegura el comunicat. Segons els ministres, l'actual programa de suport financer "s'acabarà el 30 de juny" i per això tots menys Grècia es reuneixen ara per "fer tot el que sigui necessari per garantir l'estabilitat financera de l'Eurozona".