Són els casos d'un refugiat afganès, que va morir al nord de Grècia congelat a 14 graus sota zero, o el d'una dona somali que va ser trobada a un bosc del sud de Bulgària, segons expliquen aquestes organitzacions. Als estralls del camí s'hi sumen les dures condicions meteorològiques que obliguen als refugiats a aturar la fugida i reagrupar-se allà on saben que trobaran recer.
Les illes gregues, sobrepassades
Durant el desembre, el degoteig de persones que van entrar a Grècia va ser de 54 per dia. Les illes estan plenes amb 63.000 sol·licituds d'asil i els camps de refugiats estan molt per sobre de les seves capacitats. Al camp de Moria, a l'illa de Lesbos, hi viuen entre 4.000 i 5.000 persones quan només està preparat per 3.000.
L'activista de Proactiva Open Arms, Albert Mayordomo, és a Grècia fent rescats a la mar. Ja fa uns dies que no han pogut sortir per la mala visibilitat i l'estat de l'aigua: "Podem estar a menys cinc o menys set, però si agafem el vent a 25 nusos, la sensació tèrmica pot baixar fins als -15 ºC", explica a NacióDigital. En el moment de la conversa no tenien constància que hagués sortit cap embarcació de persones immigrants. El mal temps també atura per força el pas cap a Europa.
Mayordomo diu que les autoritats no han actuat per protegir del fred a l'enorme volum de gent que s'acumula a la primera parada del camí: "El govern grec no està preparat per aquesta situació. Als camps s'hi viu amb tendes de campanya en mig de la neu i amb temperatures glacials". Metges Sense Fronteres també ha denunciat que el fred i les males condicions d'habitatge estan impactant greument en la salut psicològica.
Atenes sota la neu i sense prou sostres
L'Abdu té 23 anys i ja en fa dos que va fugir de Damasc, on tot just havia començat a estudiar informàtica a la universitat. Ara passa les nits a una escola ocupada a Atenes on uns quants voluntaris treballen per habilitar l'espai abandonat a l'enorme flux de persones que arriben a la ciutat. Ell és una de les 300 persones que s'allotgen a l'escola i treballen intensament amb els activistes. L'edifici però, té més de 200 anys. Les finestres estan trencades, el terra esquerdat i el sistema elèctric cau quan s'hi endollen més de quatre calefactors. Quan fa molt de fred, es tanquen a una habitació en grup. "A tot arreu fa fred, però aquí almenys tenim mantes. Per molt que nevi ens sentim una mica com a casa", explica a NacióDigital per telèfon.
A la capital grega fa temps que voluntaris independents han entrat a cases abandonades per oferir opcions d'habitatge i ajudar als refugiats. L'Ivan n'és un d'ells. Cada dia rep la gent que hi va a demanar sostre i mantes: "De vegades els hi hem de dir que no en tenim, tot i que sabem que es quedaran al carrer", afegeix. Les persones que queden fora dels camps i dels edificis ocupats han hagut de suportar temperatures inferiors als 10 graus sota zero. A banda, els activistes han d'afrontar els atacs de moviments xenòfobs a la ciutat, entre molts d'ells, els del partit d'extrema dreta grec Alba Daurada: "Fa dues setmanes ens van llençar còctels molotov a l'escola, però per sort no va anar a més", explica el voluntari català.

A Belgrad, els refugiats viuen en edificis abandonats suportant les gèlides temperatures. Foto: Save The Children
Sèrbia sense ajuda humanitària
El bloqueig de les autoritats als Balcans fa d'aquest tram un dels més perillosos. L'orografia del terreny es complica i extrema les temperatures, la policia no permet utilitzar les vies més transitades als refugiats i les organitzacions no tenen permisos per desplegar-se al terreny. El coordinador de Cooperació Internacional de Save The Children a l'estat espanyol, David del Campo, quantifica a NacióDigital el desastre: "D'ençà que va començar l'any entre 1.200 i 1.800 persones han entrat a territori serbi, dels quals el 40% són menors d'edat".
A Belgrad, 2.000 persones dormen a edificis ocupats amb temperatures que han arribat als 20 sota zero. Ja són més de 7.200 persones que es troben bloquejades a Sèrbia sense que els activistes puguin tenir accés. Del Campo alerta de les conseqüències de la manca d'ajuda humanitària: "Els refugiats dormen a cases abandonades, fàbriques i edificis a mig derruir i no saben on trobar-nos. És un moment d'extrema vulnerabilitat".
Les organitzacions denuncien la passivitat de les autoritats europees per oferir asil i vies segures de trànsit. En paraules del portaveu de Save The Children als Balcans, Andreas Ring: "La manca de voluntat política per oferir alternatives segures i legals suposa que ara els refugiats i migrants, que han sobreviscut a anys de gerra, violència i perillosos viatges, poden morir congelats a Europa".