Més tensió a la guerra d'Ucraïna: Putin aprova un nou decret sobre l'ús d'armes nuclears

El president rus promulga una doctrina que permetria atacar l'OTAN, els Estats Units, Ucraïna o els seus aliats amb míssils atòmics; és una resposta clara contra Joe Biden, qui va aprovar que l'exèrcit ucraïnès fes ús de projectils americans

Vladímir Putin, en imatge d'arxiu
Vladímir Putin, en imatge d'arxiu | Europa Press
Victor Rodrigo
19 de novembre de 2024, 11:41

Reacció del Kremlin a l'autorització de Joe Biden perquè Ucraïna ataqui Rússia amb míssils estatunidencs. Vladímir Putin ha aprovat aquest dimarts una nova doctrina militar que permetria respostes amb aquesta mena d'armament davant "atacs convencionals amb drons o míssils que amenacin la sobirania de Rússia i Bielorússia". És a dir, que no caldria rebre un atac nuclear per respondre amb un altre atac nuclear. El Kremlin augmenta així la tensió després que Biden accelerés encara més l'escalada bèl·lica a la zona est d'Europa amb l'autorització a Ucraïna de l'ús dels seus projectils. 

Què determina aquesta nova política? La doctrina autoritza un atac nuclear en cas de rebre un atac convencional enemic i que aquest suposi "una amenaça crítica per a la sobirania i/o integritat territorial" dels dos països, que integren la Unió Estatal Rússia-Bielorússia.

El document també considerarà "atac conjunt" l'agressió d'un país que no tingui armament atòmic, però que tingui el suport d'una potència nuclear. Aquesta doctrina també implica que consideraran un "atac conjunt" tota aquella agressió d'un país que no tingui cap mena d'armament atòmic però que tingui el suport d'una potència militar. Això obriria el pas a atacar Ucraïna (que no té armament nuclear, però el suport dels Estats Units, Regne Unit o França) amb una bomba nuclear.

Noves estratègies i nous perills

La doctrina amplia la categoria d'aliances militars contra les quals Rússia aplicarà l'estratègia de dissuasió nuclear. "L'agressió de qualsevol estat pertanyent a una coalició militar (bloc, aliança) contra la Federació de Rússia i (o) els seus aliats és vista com una agressió de la coalició en conjunt", assenyala. Aquestes dues últimes clàusules són considerades pels analistes com una clara advertència als Estats Units i l'OTAN, en cas que decideixin involucrar-se directament en el conflicte a Ucraïna.

Rússia pot recórrer a les armes nuclears també en cas d'atac massiu amb avions de guerra, míssils de creuer, hipersònics, drons i altres aparells no tripulats que violin l'espai aeri del país. Per primera vegada, el document al·ludeix no només a l'aviació i a aparells hipersònics enemics, sinó també a drons, un instrument de guerra que ha adquirit una gran popularitat en els darrers anys. Alhora, la doctrina subratlla que Rússia veu les armes nuclears com "un instrument de dissuasió" de caràcter defensiu, l'ocupació del qual és una "mesura extrema i forçosa".

Putin havia anunciat els canvis a la doctrina nuclear a finals de setembre, però ha decidit promulgar-la just quan es compleixen 1.000 dies de combats a Ucraïna. A més, l'anunci té lloc després que els EUA autoritzessin Ucraïna l'ocupació de míssils de llarg abast contra territori rus. Putin, que va aprovar després del començament de la guerra el desplegament d'armes nuclears tàctiques a Bielorússia, havia advertit que aquesta decisió significaria que els EUA i l'OTAN "estan en guerra amb Rússia".