
Diversos líders europeus, durant el minut de silenci que s'ha fet per les víctimes. Foto: France TV
Dimecres passat, en saber-se que terroristes islamistes havien entrat a la redacció del setmanari satíric Charlie Hebdo i havien assassinat dotze persones, la societat francesa, que darrerament ha vist com creix l'acceptació social de l'ultradreta xenòfoba del Front Nacional, va reaccionar amb un missatge clar que es a escampar a les xarxes socials: #Islamnoncoupable, en contrast, per exemple, amb el missatge que va arrasar al Twitter espanyol #StopIslam.
Avui, amb 19 morts per l'atac al setmanari i el segrest en un supermercat jueu, en què finalment van morir també els tres terroristes, centenars de milers de persones participen a la manifestació que té lloc a París des de les 3 de la tarda amb la mateixa idea. Els missatges que porten els manifestants són contra el terrorisme islamista i a favor de la llibertat d'expressió, i de suport a les víctimes -Je suis Charlie és el més vist- i de pau i concòrdia amb l'Islam.
La manifestació, que ha començat a la plaça de la República amb mitja hora de retard, està encapçalada pels familiars de les víctimes i en segona línia s'hi han situat una cinquantena de màxims mandataris, amb François Hollande al centre de la capçalera, enllaçats de mans amb altres presidents com Angela Merkel, els respresentants d'Israel i Palestina, Benjamin Netanyahu i Mahmud Abbas, el grec Andonis Samaràs i l'italià Mateo Renzi, el britànic David Cameron, l'espanyol Mariano Rajoy i els responsables de la UE, Jean Claude Juncker i Donald Tusk, així com els caps d'estat de Jordània i Tunísia, el president d'Ucraïna, Petro Poroshenko, el president de Mali, Ibrahim Boubacar i el ministre d'Exteriors de Marroc, Salahedín Mezuar, entre d'altres. A la marxa també hi assisteix el president de la Generalitat, Artur Mas i una representació de partits catalans.
"Je suis Charlie", "La República contra el fanatisme", "Liberté, egalité i fraternité" o "Llibertat d'expressió, democràcia i contra tots els racismes", són els lemes que ja es poden llegir en les pancartes al centre de París. La cita és inèdita per molts aspectes. D'entrada per la dimensió que té, amb centenars de milers de persones al carrer, que la converteix en una de les més importants que mai ha viscut la capital francesa, i pel suport internacional que ha tingut.