Consternació a Escòcia. L'exprimer ministre escocès Alex Salmond ha mort, aquest dissabte, a 69 anys, segons informa STV. Aquest matí, el dirigent havia participat en un acte a Macedònia del Nord i hauria perdut la vida, de manera sobtada, poc després. Salmond era una de les principals figures del nacionalisme escocès i artífex del referèndum d'autodeterminació celebrat el 2014, en què el no va guanyar amb el 55% dels vots i va forçar el llavors primer ministre a deixarelcàrrec. Aquest setembre, havia estat de gira a Catalunya per reivindicar els lligams entre l'independentisme català i l'escocès.
Salmond va ser primer ministre escocès del 2007 al 2014. Actualment, presidia l'Alba Party, una escissió de l'SNP. El 2018 Salmond va deixar la formació nacionalista per tensions amb la seva successora al càrrec, NicolaSturgeon, acusat d'assetjament sexual, una de les ombres que mai s'ha acabat d'esclarir, tot i les absolucions judicials.
Fins llavors, Salmond havia liderat amb mà de ferro l'SNP. Vinculat com a militant des del 1985, va ser secretari general en dues etapes. Primer del 1990 al 2000, on va surfejar l'època daurada del laboralisme britànic i, entre d'altres, va negociar la devolution de competències pels escocesos, acordada el 1997 i que donava dret a tenir un parlament propi. Va deixar la presidència per sorpresa el 2000 i hi va tornar el 2004, arran de la renúncia de John Swinney, que de fet fa uns mesos que ha tornat a la primera plana política com a primer ministre.
Salmond va fer el seu retorn enmig de la crisi del partit, enfonsat a les urnes. Fou un dels principals impulsors del canvi de rumb del partit nacionalista per tenir un tarannà més “amable” una organització més professional i una orientació pronunciadament progressista que el van fer guanyar les eleccions del 2011 per majoria absoluta i obrir un cicle de victòries que ha durat fins al 2021.
"La nació escocesa perd un gran polític", les reaccions
La mort l'ha confirmat el líder del partit escocès, Anas Sarwar, que ha definit Salmond com la "figura central en la política durant més de tres dècades". Per la seva banda, Keir Starmer, primer ministre britànic, l'ha qualificat de "figura monumental de la política escocesa i britànica". "Deixa enrere un llegat perdurable", ha reiterat.
Les reaccions catalanes tampoc s'han fet esperar. Jordi Turull, secretari general de Junts, ha traslladat el seu "més sentit condol" per la mort d'Alex Salmond. "Els nostres pensaments i suport estan amb la seva família, amics i el poble escocès durant aquest moment difícil", precisava a la xarxa social X. També s'hi ha referit Carles Puigdemont, que creu que ningú com ell va acostar Escòcia a la independència en els temps moderns. "També el recordaré com un autèntic amic de Catalunya. Els meus pensaments estan amb la seva família en aquests moments tan difícils", afegeix.
Per la seva banda, l’expresident de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha mostrat “impactat per la mort sobtada d’Alex Salmond” i ha recordat que va aconseguir el referèndum de 2014. Així, ha traslladat el seu condol a la seva. “Perdem un home apassionat pel seu país i referència als pobles que lluitem per la independència”, ha valorat.
En paral·lel, la portaveu parlamentària d'ERC, Marta Vilalta, ha manifestat la seva “tristesa immensa” per la mort de l'exprimer ministre escocès i l’ha recordat com una “figura clau de la lluita per la independència d'Escòcia i, per extensió, de tots els pobles que aspiren a decidir el futur en llibertat”. També ha expressat el seu condol "a la família, amics i als companys del Partit Nacional Escocès".
El president del Parlament, Josep Rull, també ha afirmat sentir-se “profundament colpit” per la desaparició del polític escocès: "Va defensar el dret a l’autodeterminació i la independència d’Escòcia amb estratègia, lideratge i profund respecte per la democràcia”, ha considerat. Rull ha afegit que “la nació escocesa perd un gran polític”. Alhora, ha mostrat el seu condol a la seva família i al poble d'Escòcia.