El neerlandès Mark Rutte ja és oficialment el nou secretari general de l'OTAN

El nou responsable de l'organització, que relleva Stoltenberg, defensa que la relació transatlàntica ha de continuar sent "la base de l'aliança"

Mark Rutte, nou secretari general de l'OTAN
Mark Rutte, nou secretari general de l'OTAN | Unió Europea
Redacció
01 d'octubre de 2024, 11:38

El neerlandèsMark Rutte s'ha convertit aquest dimarts de forma oficial en el nou secretari general de l'OTAN, prenent el relleu del noruec Jens Stoltenberg. El canvi s'ha formalitzat en una cerimònia celebrada a la seu de l'organització a Brussel·les, on ambdós dirigents han subratllat la importància de mantenir la unitat per fer front a les amenaces externes.

En una atenció als mitjans prèvia a la cerimònia, Rutte ha lloat la feina del seu predecessor i ha defensat que la relació transatlàntica ha de continuar sent "la base de l'aliança". En aquest sentit, s'ha compromès a fer "el màxim" per mantenir "totalment sòlid" aquest compromís. Stoltenberg, per la seva banda, ha posat en valor la figura del seu successor, de qui ha subratllat que té "el bagatge necessari per ser secretari general". " ha estat primer ministre durant 14 anys, ha format governs de coalició i sap com generar consensos, i aquestes habilitats són molt valorades", ha apuntat.

En la mateixa intervenció, el dirigent noruec ha volgut mostrar la seva satisfacció al voltant dels avenços que l'aliança ha assolit durant els seus deu anys de mandat. A propòsit d'això, Stoltenberg ha recordat que l'OTAN ha sumat quatre nous membres -Macedònia del Nord, Montenegro, Suècia i Finlàndia- durant la seva etapa i que bona part dels estats han incrementat la seva despesa militar. "Abans només teníem tres aliats invertint més del 2% en defensa; ara en tenim 23", ha manifestat.

En el discurs que ha pronunciat Rutte en la seva cerimònia de presa de possessió, el nou secretari general ha definit tres prioritats per al seu pròxim mandat, de quatre anys (però amb possibilitat de prolongar-se). En primer lloc, "mantenir una OTAN forta", cosa que implica "invertir més" en defensa. "No hi ha una alternativa lliure de costos", ha deixat clar.

Per altra banda, ha subratllat la importància de reforçar el suport a Ucraïna i, al mateix temps, fer que el país s'apropi a l'OTAN. "No hi pot haver seguretat a Europa sense una Ucraïna forta", ha reivindicat. Finalment, Rutte ha assenyalat com a tercera prioritat el reforç de les aliances amb països tercers "que comparteixin els mateixos valors".

Arxivat a