Ofensiva marroquina per ofegar les reivindicacions nacionals del Sàhara

L'exèrcit i els colons marroquins fa tres dies que assetgen la població sahrauí, minoritària a Dajla. A la capital, Al-Aaiun, els disturbis se succeeixen des de fa una setmana

Publicat el 01 de març de 2011 a les 09:50
Militars marroquins a Dajla. Foto: ND

“L'exèrcit segueix controlant la ciutat. Aquesta nit han seguit els enfrontaments entre colons i sahrauís. Estem en minoria i no podem aturar-los”. Amb aquest SMS, sahrauís que viuen a Dajla, l'antiga Villa Cisneros, informaven ahir al migdia a una organització amb seu a Madrid de la situació que es viu a la ciutat des que dissabte l'exèrcit marroquí va intervenir per sufocar les protestes pacífiques dels autòctons que protestaven per l'organització d'un festival cultural a la ciutat que obvia la identitat cultural i nacional dels saharians. Segons ha pogut saber Nació Digital , colons marroquins de Dajla van respondre a la protesta pacífica assaltant barris de sahrauís, cremant cotxes i destruint comerços, amb el suport logístic de l'exèrcit del regne del Marroc. Els incidents es van allargar tota la matinada, i s'han repetit la nit de diumenge a dilluns.  

A hores d'ara, la ciutat ja està controlada pels militars i les forces de seguretat, fins al punt que “molts autòctons han abandonat la ciutat per evitar les agressions”, expliquen aquestes fonts, que asseguren que “Dajla està pràcticament en toc de queda”.

El control de l'antiga Villa Cisneros se suma al que des de fa una setmana té l'exèrcit marroquí sobre la capital del Sàhara Occidental, Al-Aaiun, que a hores d'ara es troba totalment bloquejada per la policia i les forces armades.  En el cas de la capital, l'arribada de les forces armades i la policia es va justificar per la necessitat d'incrementar la seguretat després del conflicte del novembre passat als campaments sahrauís, però segons la població autòctona, la seva incursió té a veure amb un nou episodi de conflicte per les reivindicacions nacionals del poble sahrauí, a mans del Marroc des que el 1975 l'Estat espanyol se'n va desentendre -el Sàhara era fins aleshores una província espanyola, que havia de passar a ser un estat independent- i el va entregar als marroquins i a Mauritània.