«Operació termòstat», la mesura polèmica d'Itàlia per estalviar energia

Durant l'estiu no es podrà estar per sota dels 25 graus i a l'hivern no es podran superar els 21 en qualsevol edifici públic italià, a excepció dels hospitals

  • Un edifici amb aparells d'aire condicionat -
Publicat el 05 de maig de 2022 a les 19:00
La guerra a Ucraïna ha impactat directament al preu de l'energia. Els països d'Europa busquen solucions per evitar que l'increment afecti encara més les seves economies i Itàlia ha optat per l'austeritat energètica. El govern de Mario Draghi ha ideat l'"operació termòstat", en vigor des del passat 1 de maig.

Així, tots els edificis públics italians tenen regulada la temperatura de l'aire condicionat, que no podrà ser inferior als 27 graus. Per molta calor que faci, no es podrà treballar a una temperatura inferior, excepte els dies més calorosos, en què es permetrà abaixar-ho fins als 25 graus.

"Què preferim: la pau o tenir l'aire condicionat engegat?", va preguntar el primer ministre italià durant una roda de premsa en què també va defensar imposar un topall al preu del gas i un embargament al gas rus si la UE ho aprova. 

La limitació, que s'estén fins a finals de març de l'any vinent, també afectarà la temporada d'hivern. En aquest cas, la temperatura no podrà ser superior als 19 graus, amb l'excepció d'augmentar-la fins als 21 si és un dia molt gèlid. Per ara, els hospitals queden exempts de la mesura, tot i que pot acabar expandint-se a les cases privades i a l'enllumenat públic. Així, es limitaria l'horari i la quantitat dels fanals encesos al carrer.

La mesura aprovada per la Cambra de Diputats pretén estalviar entre 2.000 i 4.000 milions de metres cúbics de gas. Les xifres de l'any passat demostren que Itàlia va importar 30.000 milions de metres cúbics de gas rus, que representen el 40% del consum del país. 

[plantillaucraina]