
El president palestí Mahmud Abbas acaba de demanar formalment a les Nacions Unides que reconegui un Estat per al seu poble, si bé Israel encara ocupa el territori i els Estats Units ha advertit que vetaria el moviment al consell de negociacions. Abu Mazen -el nom amb què es coneix també Abbas- ha lliurat una carta al secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, per demanar que Palestina sigui membre de ple dret a l'organització internacional i es converteixi així en l'Estat número 194 de l'ONU. Tot seguit, en un parlament davant l'Assemblea General, ha confirmat que "l'objectiu del poble palestí és la consecució d'un estat independent de Palestina amb Jerusalem est com a capital".
"Ha arribat l'hora d'acabar amb el patiment de milions de refugiats palestins i garantir-ne els seus drets", ha dit. Abbas ha posat de manifest que, després de les revoltes democràtiques de la primavera àrab, "ha arribat l'hora de la primavera palestina".
A més, ha reclamat l'alliberament dels presoners polítics paletins que hi ha a les presons israelianes i ha dit que l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) està disposada a seure amb Israel per dur a terme negociacions de pau. "Sóc aquí per dir que oferim la nostra mà al govern israelià", ha afirmat. I hi ha afegit: "No és acceptable retornar a les coses com abans com si res no passés".
20 anys de negociacions frustrades
La petició al consell de seguretat de l'ONU reflecteix una pèrdua de fe després de 20 anys de negociacions de pau frustrades i gestionades pels Estats Units -el principal aliat d'Israel-. A més, suposa una alarma per a l'expansió dels assentaments jueus sobre el territori que els palestins volen per al seu Estat. Aquest moviment d'Abbas també deixa entreveure com ha disminuït la influència de Washington en una regió sacsejada per les revoltes àrabs i en la qual Israel cada cop està més aïllat. "No és un secret que l'administració dels Estats Units ha fet tot el que ha pogut per evitar que hi anéssim (a les Nacions Unides)", ha dit Abbas, de 76 anys, als periodistes aquest dijous.
El president dels Estats Units, que va dir davant les Nacions Unides ara fa un any que esperava que Palestina tingués un Estat propi a hores d'ara. Aquest dimecres Barack Obama va admetre que se sentia frustrat per la manca de progrés. Però va reiterar que només les negociacions directes entre Israel i Palestina, no les accions davant les Nacions Unides, portarien la pau.
Però els palestins consideren que és improbable que tornar a obrir una ronda de negociacions directes tingui èxit. Abu Mazen -nom amb què és coneix Abbas a Palestina- no veu alternativa que portar el cas a les Nacions Unides, malgrat que els polítics d'Israel i dels Estats Units han amenaçat amb represàlies financeres que podrien afectar l'Autoritat Palestina.
Un conflicte que va començar el 1947
Les Nacions Unides va partir Palestina el 1947, però els Estats àrabs van refusar-ho i van declarar la guerra contra el nou estat d'Israel, que va agafar aleshores més territori del que li havia atorgat l'ONU i va convertir centenars de palestins en refugiats. Dos dècades després que Israel prengués Cisjordània -inclòs Jerusaem est-, i la Franja de Gaza, en la guerra del 1967, l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) va reduir finalment les seves peticions per ser un Estat al territori.
El 1993, un pacte entre Yasser Arafat, aleshores líder de l'OAP, i el primer ministre isrealià, Yitzhaz Rabin van dissenyar un pla per a l'autogovern de Palestina, però mai es va acabar d'implementar.
Dues revoltes palestines van tenir lloc el 1987 i el 2000, però van fracassar en el seu intent d'acabar una ocupació d'Israel.