El periodista que va rebre els plans de guerra de l'administració de Donald Trump ha decidit fer públics els missatges rebuts després que diferents veus de la Casa Blanca i de la CIA l'acusessin d'inventar-se'ls. "Les afirmacions que diuen que estem mentint ens han portat a pensar que la gent havia de veure els missatges i treure les seves conclusions", apunta l'article publicat a The Atlantic.
El redactor en cap del mitjà, Jeffrey Goldberg, va rebre de manera accidental una sèrie de xats en què es parlava dels plans d'atac al Iemen que unes hores després s'acabaria produint. En la conversa revelada per The Atlantic es veuen les hores dels bombardeigs, els avions de combat utilitzats per l'operació, així com els drons i els objectius.
En l'intercanvi de missatges també es llegeixen els comentaris d'alts càrrecs dels Estats Units, com el vicepresident JD Vance. "Resaré una pregària per la victòria", deia després que es confirmés el primer bombardeig. Poc després, Mike Waltz, conseller de Seguretat Nacional, donava tots els detalls sobre els objectius encertats i el nom del comandant a càrrec de l'operatiu.
Conversa d'alts càrrecs dels EUA a través de Signal
En el primer article, Goldberg detallava que, sense demanar-ho, se'l va incloure en una cadena de missatges d'alts càrrecs dels Estats Units que conversaven a través de Signal. Entre els membres del grup hi havia càrrecs de pes com el vicepresident JD Vance, el secretari de Defensa Pete Hegseth o l'assessor de seguretat nacional Mike Waltz. En les converses, parlaven d'un atac als houthis del Iemen que finalment s'acabaria produint dues hores després.
La informació que Goldberg va rebre a través d'un missatge d'Hegseth era molt clar sobre els paquets d'armes, els objectius i el calendari dels atacs al Iemen. Més enllà del fet grotesc, la filtració és una important escletxa de seguretat que Trump ha insistit a restar-li valor. Des del Consell de Seguretat Nacional confirmen la veracitat dels missatges i investiguen com es va incloure el periodista en l'intercanvi a través de Signal.
En la conversa a la qual va tenir accés Goldebrg es reflecteix com Vance tenia dubtes sobre els atacs al Iemen. "Crec que estem cometent un error", deia, assegurant que hi havia el risc que la gent no entengués per què es feien en una zona, el canal de Suez, important per al comerç internacional, i que encara podia tensar més les relacions amb la Unió Europea. "El gran motiu, com diu el president, és enviar un missatge", concloïa el vicepresident dels Estats Units.
Amb tot, el cap del Pentàgon va mostrar-se favorable a l'atac i els altres membres, també amb alguns dubtes, van insistir a dir que s'imposés el missatge oficial de la Casa Blanca en el relat públic. L'atac es va dur finalment a terme i Goldberg, que creu que aquesta informació en mans de l'enemic hagués estat perjudicial per als Estats Units, va abandonar el xat i va informar la Casa Blanca.