
L'independentisme escocès ha decidit començar la campanya a favor del "sí" al referèndum de la tardor del 2014 volent deixar clares les regles de joc als partidaris de mantenir la unió amb el Regne Unit, agrupats sota el paraigües Better Together: les campanyes s'haurien de finançar només amb capital escocès i hi hauria d'haver transparència en les donacions. El cap de campanya de Yes Scotland, l'excap d'informatius de la BBC Blair Jenkins , ha afirmat: "És evident que la majoria de la gent que viu a Escòcia desitja que la campanya pel referèndum només es vegi influïda per la gent que viu a Escòcia, i que és la que acabarà prenent la decisió. Per tant, nosaltres no acceptarem donacions superiors a les 500 lliures de ningú que no pugui votar. Pensem que és un fet molt important per garantir que serà la gent que prendrà la decisió a Escòcia la que contribuirà a la campanya."
Jenkins, en una entrevista amb la BBC , ha demanat tant "transparència" a Better Together -la campanya unionista que agrupa laboristes, liberal-demòcrates i conservadors- com que només es financiïn amb els diners de "la gent que prendrà la decisió a Escòcia", és a dir, que no es nodreixin de finançament extern a Escòcia, ja provingui de Londres o d'altres parts del món.
Yes Scotland ja ha fet públic que el llançament de la seva campanya va costar un milió de lliures, aportades bàsicament per l'SNP, el poeta Edwin Morgan i el matrimoni format per Chris i Colin Weir, que l'any passat van guanyar 161 milions de lliures a la loteria Euromillions. Jenkins confia que, d'aquí al 2014, la campanya s'autofinançarà amb micro-aportacions de la majoria d'escocesos partidaris de la independència. "Confio que la campanya del "no" serà transparent sobre el seu finançament i sobre qui els dóna suport, com nosaltres estem intentant fer", ha exposat.
El diputat laborista Richard Baker, en nom de Better Together, ja ha avançat que "evidentment" que s'acceptaran donacions d'arreu del Regne Unit, perquè "estem lluitant per mantenir unit el Regne Unit, i 800.000 escocesos viuen i treballen a la resta del Regne Unit". I, a més, ha aprofitat per criticar durament l'SNP: "En tant que el govern escocès no ha impulsat cap projecte de llei sobre el referèndum, no hi ha regles que determinin les donacions", ha afirmat. "Per tant, ens atendrem a la legislació vigent, la llei electoral i la de referèndums, que ja prohibeix l'acceptació de donacions estrangeres i que obliga a publicar les donacions que rebem superiors a 7.500 lliures", ha concretat.
Així, doncs, Better Together es limitarà a fer públiques a la seva web les donacions que rebi per un import superior a 7.500 lliures (9.277,5 euros), tal com marca la llei electoral britànica.
Una enquesta publicada recentment apunta que la majoria de la població escocesa, el 53%, és partidària que les donacions a Yes Scotland i Better Together siguin controlades, enfront al 27% que ho rebutja.
Des de Yes Scotland s'acusa la campanya del "no" d'estar ordida pels conservadors britànics, "i l'última cosa que els escocesos volen és que es tracti d'una campanya finançada pels tories de Westminster", ha afirmat el dirigent de l'SNP Angus Robertson. "La decisió sobre el futur d'Escòcia és només una qüestió dels escocesos. Per tant, és de sentit comú que la majoria de les donacions a ambdues campanyes s'origini a Escòcia", considera.
L'SNP ja fa mesos que formulava aquesta crítica als partidaris del "no" a la independència, apuntant al fet que, en absència de donants locals, els tories escocesos poden mirar d'aconseguir finançament de la City de Londres.