Republicans contra Trump

Les declaracions del president en matèria de premsa i immigració troben detractors dins del seu propi partit

Publicat el 25 de febrer de 2017 a les 10:15
Només fa un mes que Donald Trump va jurar el càrrec de president dels Estats Units i els escàndols i les polèmiques se li van acumulant. Des de la renúncia del conseller nacional de seguretat, Michael Flynn, per mentir sobre contractes mantinguts amb l'ambaixador rus a Washington, a algunes ordres executives aprovades que han rebut un rebuig important, fins i tot dins del mateix Partit Republicà. Des que Trump es va convertir en el candidat republicà, polítics amb gran pes en la formació es van posicionar en contra del magnat. Entre els més destacats hi ha Mitt Romney, ex-governador de Massachusetts i candidat presidencial el 2012, i Paul Ryan, president de la Cambra de Representants. Això sí, un cop Trump va guanyar les eleccions, les veus en contra s'han difuminat, encara que no del tot.

La controvèrsia més recent ha sorgit quan Trump va publicar a Twitter que "els mitjans de comunicació amb notícies falses (The New York Times, NBCNews, ABC, CBS, CNN) no són el meu enemic, són l'enemic del poble americà". Aquest tuit ha estat entès com un atac a la llibertat de premsa i molts han alçat la seva veu en contra. Entre els contradictors, el més destacat és el senador republicà John McCain (Arizona), candidat a la presidència el 2008, que va declarar que "una premsa lliure és vital. Si vols preservar la democràcia com la coneixem, has de tenir una premsa lliure, i en moltes ocasions adversària. Així és com els dictadors comencen, suprimint la llibertat de premsa. Si mires la història, la primera cosa que fan els dictadors és bloquejar la premsa. No estic dient que el president Trump intenti ser un dictador, només dic que hem d'aprendre les lliçons de la història".

Un altre pes pesat del partit republicà que va criticar les paraules de Trump va ser el també senador Lindsey Graham (Carolina del Sud), que va destacar que "la columna vertebral de la democràcia és una premsa lliure i un sistema judicial independent. Val la pena lluitar i morir per ells". Alhora, Graham va voler enviar un missatge als mitjans: "Quan es tracta de Trump actueu desmesuradament, esteu actuant com un partit opositor. Des d'un punt de vista republicà, la cobertura periodística contra el president Trump ha arribat gairebé a un punt d'histèria i necessiteu [els mitjans de comunicació] fer una autoavaluació".

Per altra banda, l'actual governador d'Ohio, John Kasich, que va ser candidat a les primàries republicanes del 2016, va destacar que "no sempre estic d'acord amb la cobertura informativa de la premsa, però són una part molt important de la democràcia. La clau és no ser sensacionalista i explicar als fets. La premsa és part d'Amèrica i una institució que treballa per assegurar que les coses tenen equilibri".

El “mur” als refugiats també troba discrepants

Una altra mesura que ha rebut fortes crítiques és l'ordre executiva que vetava durant 90 dies l'entrada de ciutadans de set països de majoria musulmana, que ha estat bloquejada pel Tribunal d'Apel·lacions del país. Però, quan l'ordre executiva estava en vigor, molts republicans van queixar-se públicament de la forma en què s'havia aprovat. Entre ells, els esmentats McCain i Lindsey Graham, que en una declaració conjunta van afirmar: "No hauríem d'aturar als titulars de visats que tornen al país que anomenen casa. No hauríem d'aturar aquells que han servit com a intèrprets pel nostre exèrcit i per diplomàtics de cercar refugi en el país pel qual van arriscar la seva vida. I no hauríem de girar l'esquena a aquells refugiats que han estat sotmesos a exhaustives investigacions per demostrar que no són una amenaça per la nació i que han sofert horrors atroços, la majoria dones i nens".

A més de McCain i Graham, altres republicans es van mostrar en contra de l'ordre de Trump. El membre de la Cambra de Representants Charlie Dent (Pennsilvània) va declarar que "això és ridícul. Suposo que entenc quina és la seva intenció, però lamentablement l'ordre sembla que s'ha aprovat sense una consideració completa. Existeixen molts matisos en la política d'immigració que poden ser la vida o mort de molts innocents i persones vulnerables en tot el món". El senador John Barrasso (Wyoming) va remarcar que "fa temps que Amèrica necessita intensificar els processos de revisió per aquells que volen venir aquí. Tanmateix, un examen o prohibició religiosa està en contra de tot el que el nostre país representa".

El senador James Lankford (Oklahoma) va proposar a l'equip de Trump que "avaluï la política americana amb un ull posat en la seguretat i l'altre en la compassió pels refugiats fugint del pànic de la guerra i la persecució". El membre de la Cambra de Representants Carlos Curbelo (Florida) va desitjar que "aquestes ordres executives siguin temporals i que un cop l'administració enforteixi el procés d'avaluació, puguem continuar la nostra tradició de donar la benvinguda a aquells que estan perseguits en una manera ordena o sense cap examen religiós". Per últim, la congressista Susan Brooks (Indiana) va manifestar que "mantenir el nostre país segur hauria de ser la màxima prioritat”, per afegir que “no crec en la discriminació i no recolzo un examen religiós per a immigrants o refugiats, com tampoc el programa de reassentament de refugiats de la nostra nació".