El canceller alemany, Olaf Scholz, ha replicat aquest dissabte al vicepresident dels Estats Units, JD Vance, després que aquest últim assegurés des de la Conferència de Seguretat de Múnic que la llibertat d'expressió a Europa "està en retrocés". En una intervenció al mateix fòrum, el dirigent germànic ha rebutjat qualsevol alliçonament "extern" sobre la democràcia al país. "No acceptaré que la gent que mira Alemanya des de fora intervingui en la nostra democràcia; allà cap on va la nostra democràcia, ho decidim nosaltres", ha reblat.
Durant el seu discurs, el líder socialdemòcrata ha reivindicat els fonaments de la democràcia alemanya i del conjunt de democràcies europees, basades sota la consciència que "poden ser destruïdes pels radicals antidemòcrates". "És per això que hem creat institucions que garanteixen que les nostres democràcies poden defensar-se d'enemics; les nostres regles no restringeixen o limiten la nostra llibertat, la protegeixen", ha insistit.
En aquest sentit, Scholz ha volgut deixar clar que no hi ha "cap diferència" entre el món digital i el món analògic i ha recordat que "tot el que és perjudicial per a la societat no pot formar part del debat públic", en una clara referència a la interferència que han intentat practicar figures com el propietari d'X, Elon Musk, donant ales al discurs de l'extrema dreta.
El canceller, de fet, ha subratllat que al país hi ha una idea "molt clara" de rebuig total a cooperar amb partits d'extrema dreta i confia que aquesta idea "es mantingui". "La història d'Alemanya es basa en el compromís del mai més i, per tant, és inconcebible comptar amb el suport de l'AfD, que trivialitza el feixisme", ha manifestat.
Resolució del conflicte a Ucraïna
També durant la seva intervenció, Scholz ha llançat un dard a l'administració nord-americana -tal com va fer el seu ministre de Defensa a l'OTAN- recordant que les fronteres "no es poden canviar amb l'ús de la força". "És un principi que s'ha d'aplicar per a tothom i en qualsevol moment, i si Rússia guanyés aquesta guerra i Ucraïna col·lapsés, això no derivaria en una pau, sinó que continuaria amenaçant l'estabilitat d'Europa i més enllà", ha subratllat el canceller, que tot seguit s'ha reunit amb Volodimir Zelenski.
Nothing about Ukraine without Ukraine.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 15, 2025
There can only be peace if Ukraine's sovereignty is secured.
Thank you Wolodymyr @ZelenskyyUa for the meeting about our joint steps on the path to a just and lasting peace. pic.twitter.com/HdM08sSCGY
Sobre aquesta qüestió, el canceller ha rebutjat per complet qualsevol opció que passi per "una pau dictada" per tercers i ha reivindicat que la fi del conflicte ha de comptar amb un vincle entre la seguretat europea i l'estatunidenca. "Si no, l'única persona que es beneficiaria de la situació seria el president Putin", ha resumit.
A parer seu, una de les millors garanties de seguretat que es podria atorgar a Ucraïna seria tenir un exèrcit "fort" i "superior" en comparació amb la seva economia. En aquest sentit, Scholz apunta que Ucraïna no podrà aconseguir aquesta posició per si sola i considera que és "responsabilitat" dels europeus i dels nord-americans que això sigui possible.
Per Scholz, aquesta responsabilitat pot traduir-se en un augment de la despesa en defensa. En aquest sentit, durant la intervenció ha proposat una exempció del Pla d'Estabilitat i Creixement europeu per poder augmentar el presssupost que es destina a la defensa: "Si volem que els europeus puguem viure en pau al futur, la despesa en defensa ha de continuar creixent significativament. Per això proposo una excepció del PEC de la UE perquè les inversions en equips de defensa superin l'objectiu actual de l'OTAN del 2%", ha argumentat.