Series capaç de visitar Tailàndia i atrevir-te a provar una sopa que fa gairebé 50 anys que s'està cuinant en la mateixa olla? Encara que per a molts seria una espècie de crim biològic i un atemptat contra la seva pròpia salut, la ciutat de Bangkok fa molt de temps que gaudeix d'un atractiu turístic amb aquestes característiques. Gràcies a la infinita quantitat de turistes que durant l'any visiten el país asiàtic, aquest local de la ciutat segueix mantenint la fama gràcies als turistes, a les xarxes socials i als comptes de recomanacions de viatges. El local en qüestió s'anomena Wattana Panich i, encara que per a molts sembli una curiositat divertida o altres siguin valents per a provar aquesta sopa, ha fet sonar les alarmes d'experts en seguretat alimentària.
És el cas de la Montse Melendez, enginyera d'aliments i molt present a les xarxes socials, des d'on ha recollit el guant de les imatges i de la publicitat d'aquest establiment tailandès amb una sopa que podria ser una persona adulta ja per l'edat que afirmen tenir. I una de les llegendes al voltant d'aquesta preparació tailandesa que llança per terra és la de "la calor ho mata tot, com els bacteris". En concret, aquesta família -que fa tres generacions que prepara aquest plat a base de tripa de porc i carn fresca amb un caldo "en constant ebullició". La gràcia de tot plegat és que manté certa relació com la massa mare a l'hora d'elaborar pa. És segura, però, aquesta sopa?
Depèn de la versió que et vulguis creure. Com explica Meléndez, si és tal com relata la llegenda feta a partir de l'atractiu turístic, "mai es menjaria aquesta sopa". Primer de tot perquè existeixen moltes toxines que són resistents a les altes temperatures. Diverses poden aguantar sense problemes més de 100 graus, insisteix. Després, perquè anar afegint de manera continuada nous ingredients "és una via d'entrada a la contaminació externa". Vaja, que vas jugant a la loteria amb anar contaminant un plat que ja està cuinat i que podria no haver estat perjudicat.
Finalment, si el relat és verídic al voltant de què mantenen "l'olla des de fa 45 o 50 anys", l'experta alimentària recorda la quantitat de metall que es pot haver deixat anar de l'olla per la corrosió. Vaja, "alliberant metalls pesants als aliments que et menjaràs", no és gaire saludable.
Una altra versió és possible?
Ara bé, altres testimonis de visitants i turistes asseguren que els familiars que regenten el Wattana Panich "els han confessat" el veritable secret de la sopa. En una publicació de l'any passat en un compte viral dels Estats Units, on també destacaven l'existència d'aquesta sopa, un usuari que l'havia visitat assegurava que li van explicar que cada nit netejaven l'olla.
Després, n'extreien el caldo, el mantenien a foc lent, per a després l'endemà tornar a començar. Això trencaria molts mites, però també suposaria moltes preguntes a l'hora d'entendre si realment aquell brou, caldo o sopa fa 45 anys que va bullint. Una anada d'olla, tot plegat.