Totes les novetats de la reconstrucció de Notre-Dame

La catedral ha estat totalment reformada i s'ha volgut mantenir la tradició afeginit-hi elements contemporànis

Redacció
01 de desembre de 2024, 19:07
Actualitzat: 19:10h
Notre Dame just després de l'incendi i després de la reconstrucció
Notre Dame just després de l'incendi i després de la reconstrucció | @fdestais a X

Una de les icones de França -i del món en general- la catedral de Notre-Dame tornarà a obrir-se després de cinc anys de restauració. La catedral es va haver de tancar l'abril del 2019 per culpa d'un incendi que la va deixar calcinada.

Aquesta setmana han sortit a la llum les primeres imatges després d'una visita del president Emmanuel Macron. El president ha assenyalat que ja està "reparada, reinventada i reconstruïda". A més, creu que ara és molt més hospitalària del que era abans. De fet, aquesta és la primera reconstrucció integral de la catedral des de la seva construcció. S'ha intentat buscar un estil semblant al que tenia i trobar un equilibri entre els nous elements i els originals. L'emblemàtica agulla, per exemple, és una de les peces que s'ha reconstruït seguint el model original; però hi ha altres parts que s'han millorat i actualitzat per adaptar-se a avui en dia. És el cas de les vidrieres. En la reconstrucció hi han participat més de 2.000 treballadors i 250 empreses. S'ha treballat tant en la reconstrucció del temple com en la millora de les mesures de seguretat per evitar catàstrofes com la del 2019.

També hi han treballat artistes d'arreu del món. Un dels que hi ha participat ha estat el mallorquí Miquel Barceló, qui ha confeccionat tres tapissos de la nau lateral nord. 

Tota la reforma ha costat 843 milions d'euros, una xifra que s'ha pogut aconseguir gràcies a donacions de grans fortunes. L'obertura definitiva serà el pròxim 7 de desembre en una cerimònia que comptarà amb més de 2500 persones. L'ofici religiós es reprendrà l'endemà, el 8 de desembre, amb una missa oberta a les associacions religioses de París.

També es reobrirà al públic general per poder-la visitar. Una de les coses que s'han mantingut i que molts turistes agrairan és la gratuïtat de l'entrada.